Hyppää sisältöön

Miten ihmiset ja eläimet ymmärtävät toisiaan? Yli 900 lasta sammutti tiedonjanoaan Lasten tiedeviikolla Kanta-Hämeessä

Lasten tiedeviikon aikana sadat lapset pääsivät kysymään tutkijoilta mieltään askaruttavia kysymyksiä. Tutkijan mukaan on tärkeää herättää lasten tiedonjano. Kiperät kysymykset saavat myös tutkijan ajattelemaan tuoreella tavalla.

Joukko jokioislaisia esikoululaisia poseeraamassa pellon laidalla.
Maatalouden esittelypuisto Elonkierrossa Jokioisilla lasten tiedeviikolla lapsille esiteltiin muun muassa ponien ja ihmisten välisen kommunikoinnin tutkimusta. Aihe pohditutti osallistujia. Toimittaja ja video: Kati Turtola.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Pertti Marnila näyttää kuhisevaa muovirasiaa, jossa mönkii satoja kärpäsentoukkia. Rasian sisältöön tutustuvat lasten tiedeviikon osallistujat, joille Marnila esittelee toukkia osana tulevaisuuden ruokavaliotamme.

Tiedeviikkoon osallistui satoja lapsia Kanta-Hämeestä. Tapahtuma järjestettiin Jokioisilla maatalouden esittelypuistosssa Elonkierrossa.

Tutkijat osasivat odottaa, että lasten kanssa keskustellessa esiin nousee erikoisia näkökulmia. Marnilan mukaan on tärkeää herättää lasten tiedonjano ja usko uuteen. Lapset ovat vilpittömän uteliaita.

– Sieltä tulee kysymyksiä, jotka pistää meikäläisen ihan sanattomaksi. Se auttaa itseäkin ajattelemaan asioita ihan uudelta kantilta.

Miten ihmiset ja eläimet juttelevat?

Lasten tiedeviikon aikana lapset ovat kurkkineet sikojen, lampaiden ja kanojen aitauksiin, tutustuneet viljelykasveihin, kaivelleet mullan seasta lieroja ja seuranneet eläinten persoonallisuustutkimuksen harjoitteita.

Turun yliopiston tutkijat esittelivät lapsille, miten ponit ja ihmiset voivat oppia ymmärtämään toisiaan. Aitauksessa ponit astelevat vuorollaan pesuvatien äärelle. Eläinten temperamenttierot näkyvät tutkijoiden mukaan siinä, miten varovaisesti ne lähestyvät esineitä ja herkkupaloja ja innostuvat haasteesta.

Tutkimuksessa avustava maisteriopiskelija Veera Riihonen kertoo, että tutkijat haluavat näyttää, kuinka hevoset ymmärtävät ihmisten eleitä ja jopa ilmeitä.

Ekologian ja evoluutiobiologian tohtorikoulutettava Océane Liehrmann on tutkinut muun muassa norsujen ja ihmisen välistä kommunikointia. Liehrmann anoo, että ihmisen ja eläimen välisessä yhteistyössä luottamus on elintärkeää.

– Luottamus vähentää eläimen stressiä esimerkiksi eläinlääkärikäynneillä ja se helpottaa eläimen käsittelyä, kun eläin joutuu toimimaan työkalujen tai koneiden lähellä, mainitsee Liehrmann.

Lue lisää: Suomalaistutkijalle avautui aarreaitta Myanmarissa – sekä norsujen että ihmisten mummot hoitavat jälkikasvuaan