1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyskuun 11. päivän terroriteot

20 vuotta tuhoisista terrori-iskuista New Yorkiin – Yle seurasi muistotilaisuutta, kirjeenvaihtaja: "Jätti pysyvät jäljet kansakuntaan"

Tänään tuli kuluneeksi 20 vuotta syyskuun 11. päivän terrori-iskuista. Päivän aikana kuultiin musiikkiesityksiä ja seurattiin tuntien ajan kun uhrien omaiset lukivat ääneen iskuissa kuolleiden nimiä. Katso taltiointi Ylen erikoislähetyksestä tästä artikkelista.

New Yorkissa järjestettiin muistotilaisuus 11.9.2001 terrori-iskussa kuolleiden kunnioittamiseksi
New Yorkissa järjestettiin muistotilaisuus 11.9.2001 terrori-iskussa kuolleiden kunnioittamiseksi

Syyskuun 11. päivän iskuista tulee tänään kuluneeksi 20 vuotta.

Terroristien kaappaamat matkustajakoneet iskeytyivät World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa sekä puolustusministeriö Pentagonin rakennukseen Washingtonissa. Neljäs koneista putosi maahan Pennsylvaniassa matkustajien hyökättyä kaappareiden kimppuun.

Miten iskut muuttivat maailmaa? Mitä iskujen jälkeen aloitetusta Afganistanin sodasta jäi käteen?

Ylen erikoislähetyksessä Yle Areenassa ja TV1:ssä nähtiin tunnelmia New Yorkista muistotilaisuudesta

Voit katsoa Ylen erikoislähetyksen kokonaisuudessaan täältä:

Yle Uutisten erikoislähetys syyskuun 11. päivän iskujen 20-vuotispäivästä

Muistotilaisuutta seurasi paikan päällä Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Hänen mukaansa Yhdysvallat muuttui iskujen jälkeen.

– Kyllä se jätti pysyvät jäljen tähän kansakuntaan. Amerikkalaiset tulivat tietoisiksi, että heitäkin vastaan voidaan hyökätä ja vielä heidän omalla maaperällään, Hentunen kuvailee.

Studiossa tapahtumia kommentoivat Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sekä Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Ilmari Käihkö.

Kuusi hiljaista hetkeä

Yhdysvalloissa pidettiin kuusi hiljaista hetkeä niillä kellonlyömillä, jolloin koneet törmäsivät ja jolloin WTC-tornit sortuivat 20 vuotta sitten.

Päivän muistamiseen osallistui myös iskujen aikaan presidenttinä toiminut George W. Bush. Hän oli pääpuhujana Pennsylvaniassa pidetyssä muistoseremoniassa.

Bushin mukaan WTC-iskujen jälkeen koettu yhtenäisyys Yhdysvalloissa tuntuu nyt "kaukaiselta". Hänen mukaansa julkisessa keskustelussa korostuu sen sijaan jokaisen erimielisyyden muuttuminen riidoiksi ja politiikan muuttuminen vihan ja pelon alustaksi.

New Yorkissa poliiseja ja palomiehiä kannattelemassa Yhdysvaltojen kansallislippua. 20 vuoden takaisten tapahtumien muistotilaisuuden aluksi kuultiin Yhdysvaltojen kansallishymni. Kuva: Ed Jones / EPA
Palomies Rob Seeburger New Jerseystä vaimonsa Rosen kanssa menehtyneiden muistotilaisuudessa. Kuva: Peter Foley / EPA
Poliisi vieraili kaksoistornien paikalle luodulla muistomerkillä. Kuva: Peter Foley / EPA
Katie Mascall sulhasensa Andre Jabban kanssa kunnioittamassa Mascalin isän muistoa. Kuva: Craig Ruttle / EPA

Mitä 20 vuotta sitten tapahtui?

Iskujen sarjassa sai surmansa noin 3 000 ihmistä, heistä ylivoimaisesti suurin osa New Yorkissa. Pian iskujen jälkeen Yhdysvallat aloittivat sotatoimet Afganistanissa, mistä viimeisetkin amerikkalaissotilaat poistuivat viime kuun lopussa.

Yhdysvaltain mukaan terroristijärjestö al-Qaidan jäsenet olivat suunnitelleet syyskuun iskut Afganistanissa maata hallitsevan Taliban-liikkeen suojeluksessa. Nyt Taliban on jälleen palannut valtaan maassa.

Ylen erikoislähetyksessä kuultiin tunnelmia myös Afganistanista. Pääkaupungista Kabulista lähetyksessä oli mukana toimittajamme Maija Liuhto ja Mazar-i-Sharifista Antti Kuronen.

Liuhdon mukaan tilanne Kabulissa on rauhallinen, joskin jotain levottomuuksia on nähty. Silti tiukka järjestys vaikuttaa olevan monen mielestä parempi kuin ei järjestystä ollenkaan.

– Ihmiset ovat melko tyytyväisiä siihen, että sota on loppunut, vaikka taloudellisesti ei mene hyvin, Liuhto sanoo.

Kurosen mukaan suurin osa hänen tapaamistaan ihmisistä vastustaa Talibania.

– He ovat peloissaan, harmissaan ja masentuneita siitä, että heidän elämänsä puuttui kertaheitolla. En ole nähnyt kenenkään juhlivan täällä Talibanin voittoa, joskin maaseudulla kannatusta on, Kuronen kertoo.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolisonsa Jill Bidenin kanssa muistojuhlassa. Mukana ovat myös entiset presidenttiparit Barack Obama ja Michelle Obama ja Bill Clinton ja Hillary Clinton sekä New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg ja hänen kumppaninsa Diana Taylor ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi. Kuva: Chip Somodevilla / AOP
Uhrien omaiset lukivat iskuissa kuolleiden nimiä muistotilaisuudessa. Nämä ihmiset odottivat vielä vuoroaan. Kuva: Chip Somodevilla / EPA
Muistotilaisuutta taltioitiin monin tavoin. Kuva: EPA

Obama: "Yhdysvallat on aina ollut sankareiden koti"

Entinen presidentti Barack Obama ylisti aiemmin ihmisten toimintaa kriisin hetkellä.

– Siitä päivästä lähtien on ollut selvää, että Yhdysvallat on aina ollut sankareiden koti, niiden, jotka juoksevat kohti vaaraa ja tekevät oikein, sanoi maata vuosina 2009–2017 johtanut Obama uutistoimisto AP:n mukaan.

Obama kertoo, että hänen ja hänen vaimonsa Michelle Obama eivät muistele päivän tuhoa tai raunioita vaan pelastajia, jotka juoksivat kohti liekkejä tornien sortuessa, kaapatun koneen ohjaamoon rynnistäneitä ja kaikkia apuaan tarjonneita.

Obaman mukaan koronapandemian hoidossa on nähtävissä samankaltaista sinnikkyyttä.

Britannian kuningatar Elisabet esitti viestissään presidentti Joe Bidenille myötätuntonsa.

– Minun, perheeni ja koko kansakuntamme ajattelemme ja rukoilemme edelleen uhrien, eloonjääneiden sekä kärsineiden perheiden ja pelastushenkilöstön puolesta, kuningatar sanoi AP:n mukaan.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi, että terroristit eivät onnistuneet horjuttamaan uskoa vapauteen ja demokratiaan.

– He eivät onnistuneet ajamaan meitä erilleen tai saamaan meitä luopumaan arvoistamme tai elämään jatkuvassa pelossa, Johnson sanoi AP:n mukaan.

Lisää aiheesta:

"Sisu pelasti minut" – suomalainen palomies selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä New Yorkin terrori-iskusta vuonna 2001

Afganistanin sodasta tuli millenniaalien Vietnam – ensin sota ei tuntunut missään, mutta sitten Elijah Bales meni rikki

Suomen pisin sota loppui – Afganistanin operaatio maksoi satoja miljoonia, mutta mitä sillä saavutettiin?