1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Lapin ruskaretkeläisille ikäviä uutisia: erämaan väriloisto voi peittyä valkoiseen vaippaan, sillä luvassa on lumisateita

Sää jatkuu epävakaisena koko maassa. Runsaat sateet ja voimistuva tuuli hankaloittavat liikennettä heti tulevan viikon alkajaisiksi.

Elokuun lopussa ruska oli vasta aluillaan Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Alkuviikon sää näyttää monin paikoin kehnolta. Ruotsin yllä voimistuva matalapaine liikkuu parhaillaan kohti Suomea, mikä tietää runsaita sateita pohjoiseen ensi yöstä lähtien.

Ruskaretkeläisten kannattaa varautua pahimpaan: Lapissa nimittäin sataa maanantaina veden lisäksi paikoin räntää ja jopa lunta, ennustaa Ylen meteorologi Joonas Koskela.

– Lunta voi tulla runsaasti, mutta maahan sitä ei välttämättä jää paljoa. Syksyn ensimmäisten lumikertymien arvioiminen on vaikeaa, kun maaperä on vielä melko lämmin ja ainakin osa sataneesta lumesta sulaa pois.

Alkavan viikon sateisin päivä on maanantai. Kuva: Yle

Koskelan ennusteiden perusteella Lapissa sataa maanantaina paikoin yli 30 millimetriä. Kun tiistai lasketaan mukaan, määrä nousee arviolta 40–60 millimetriin.

Lämpötila laskee Käsivarren tienoilla huomenna alimmillaan lähelle nollaa. Ajokeli on huono ainakin Käsivarresta Keski-Lappiin ulottuvalla alueella, sanoo Koskela.

Keskisessä ja eteläisessä Suomessa matalapaine voimistaa tuulia, jotka ovat puuskissa kovia. Maanantaina on voimassa useita tuulivaroituksia sekä maa- että merialueilla (siirryt toiseen palveluun).

Matalapaine tuo mukanaan voimistuvia tuulia.

Pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta päivälämpötilat keikkuvat alkuviikolla tyypillisesti kymmenen asteen molemmin puolin. Näillä näkymin huominen on sään puolesta viikon pahin päivä.

– Vielä tiistaina tuulee ja sataa jonkin verran, mutta keskiviikkona rauhoittuu. Sää tosin pysyy loppuviikollakin pilvisenä ja melko viileänä, sanoo Koskela.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.