1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tieliikennekuolemat

"Yritin estää sen ajamiseen lähtemisen", kaveri sanoo – kolmesta taposta syytetyn puhelimesta lähti vain hetki ennen ulosajoa itsetuhoinen viesti

Kolme nuorta kuoli Nokialla 16. elokuuta 2020, kun auto ajoi päin puuta. Ainoata autosta henkiin jäänyttä nuorta syytetään kolmesta taposta. Syytetty kiistää ajaneensa ja lähettäneensä itsetuhoista viestiä. Tuomio annetaan 8. lokakuuta. Yle seurasi oikeudenkäyntiä.

Syytetty peitti kasvonsa Nokian kuolonkolarin oikeudenkäynnissä
Syytetty peitti kasvonsa sanomalehdellä, kun oikeudenkäynti alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona. Kuvaus: Antti Eintola

Pirkanmaalla jatkui maanantaina oikeuskäsittely, jossa nyt 18-vuotiasta miestä syytetään kolmesta taposta. Kolarissa kuoli kolme nuorta.

Syyttäjän mukaan kuljettaja ajoi poikkeuksellisen hengenvaarallisesti, eikä jarruttanut ennen törmäystä puuhun.

Kolari sattui Nokialla Porintiellä sunnuntain vastaisena yönä 16. elokuuta 2020. Nuoret olivat Yyterissä käymässä ja ajoivat sieltä myöhään takaisin Tampereelle.

Ylen toimittaja Anu Leena Koskinen seurasi kolmatta käsittelypäivää oikeudessa. Paikalla oli runsaasti nuoria yleisönä.

Jutun pääkuvana oleva video on kuvattu keskiviikkona.

Syyte on harvinainen ja kova, sillä tieliikenteen tapahtumissa tuomitaan harvoin henkirikoksista. Etukäteen on arvioitu, että tuomiolla on jopa ennakkotapauksen luonnetta. Siksi Ylekin seurasi oikeuskäsittelyä.

Vuorossa olivat maanantaina loppulausunnot. Syytetty oli paikalla oikeudessa.

Tuomio asiassa annetaan 8. lokakuuta.

Snapchat-viestejä todisteena

Syyttäjä Pasi Vainion mukaan alun perin nuorten tarkoitus oli jäädä Yyteriin. Syyttäjän mukaan syytetty tiesi olevansa humalassa ja silti matkaa Tampereelle jatkettiin. Syytetyn veren alkoholipitoisuus ajon jälkeen oli 1,68 promillea.

Pasi Vainion mukaan syytetyn ajon piittamattomuudesta kertovat myös merkittävä ylinopeus ja se, että kännykkää käytettiin ajon aikana. Syyttäjän mukaan syytetty tiesi, ettei kaikilla ollut turvavyötä autossa.

– Suhtautuminen on ollut kuolemaa hyljeksivää, syyttäjä sanoo.

Näistä syistä syytetyn on täytynyt pitää tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena ulosajoa ja autossa olleiden kuolemaa. Syytetty itse selvisi hengissä syyttäjän mukaan auton osumakohdan ja turvatyynyn ansiosta.

Syyttäjän yhtenä todisteena on esimerkiksi kesken ajon syytetyn sometililtä lähetetty Snapchat-viesti, joka kertoo kuljettajan itsetuhoisuudesta. Tämä viesti tuli syyttäjän mukaan 9–10 minuuttia ennen ulosajoa. Viesti tulee ilmi poliisin kuulusteluista ja todistajien kertomuksista.

Syytetty vastasi, ettei hänellä ole muistikuvaa viestistä, eikä syytä, miksi hän olisi kirjoittanut sitä. Hänen mukaansa muut autossa olleet tiesivät hänen kännykkänsä koodin. Hän on kiistänyt alusta asti olleensa kuljettaja onnettomuushetkellä.

Syyttäjän mukaan syytetyn valikoiva muistamattomuus illan tapahtumista on epäuskottavaa.

Syyttäjän mukaan vain yhdessä kuvista esiintyy syytetty. Hänen mukaansa muut videot ja kuvat todistavat, ettei kukaan muu olisi voinut olla kuljettaja tai ottaa kuvia autosta. Myös turvatyynystä löytynyt syytetyn DNA ja uhrien löytymispaikat autosta tukevat syyttäjän mukaan sitä, että syytetty oli kuljettaja.

Syytteen mukaan ennen ulosajoa kuljettajan ajonopeus on ollut ainakin 170 kilometriä tunnissa ja ulosajon aikaan vähintään 120 kilometriä tunnissa.

Syytetyn uhkarohkea ja hengenvaarallinen ajotapa oli tullut muille nuorille autossa syyttäjän käsityksen mukaan yllätyksenä, koska he eivät tunteneet syytettyä ennestään hyvin.

Syyttäjän mukaan auton käsijarru oli nostettu, mutta on epäselvää, käytettiinkö käsijarrua ajon aikana vai sen jälkeen.

Puolustus vetoaa korjausliikkeeseen

Puolustus vetoaa siihen, että kuljettajia on vaihdettu kesken ajon.

Puolustuksen mukaan takarenkaat pyörivät törmäyshetkellä, joten käsijarrua tuskin on vedetty, koska takapyörät olisivat silloin lukkiutuneet. Puolustuksen mukaan käsijarrun vaijeri on todennäköisesti katkennut törmäyksessä.

Puolustuksen mukaan nopea korjausliike on voinut aiheuttaa sivuluisun ja törmäyksen. Tästä syystä puolustuksen mukaan syytettyä ei voi syyttää tahallisuudesta.

Puolustuksen mukaan päihtyneen kuljettajan reaktioaika voi olla moninkertainen normaalin verrattuna, mikä voi selittää, miksi jarrua ei ole käytetty. Aikaa jarruttaa oli puolustuksen laskelman mukaan vain korkeintaan kaksi sekuntia.

Puolustuksen mukaan pelkkä Snapchat-viesti ei voi olla ratkaiseva näyttö epäillyissä henkirikoksissa.

Puolustuksen mukaan itsetuhoiset viestit ovat valitettavan yleisiä, mutta ne harvoin johtavat tekoihin. Nuoret voivat puolustajan mukaan käyttää rajuja ilmaisuja keskinäisessä viestinnässä, mutta tämä ei kerro puolustuksen mukaan syytetystä tahallisuudesta.

Syytetyn puhelimella otetuista kuvista näkyy auton mittarin osoittama ylinopeus. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineisto

"Yritin estää ajamiseen lähtemisen"

Yksi onnettomuuden uhreista lähetti autosta viestin, että pelottaa.

– Mä varmaan kuolen, kaveri kertoo autosta saamastaan viestistä esitutkinnassa.

Osa autossa olleista nuorista oli tutustunut syytettyyn vasta hiljattain. Syyttäjän mukaan syytetyn ajotapa muuttui kesken ajon, eikä autossa olleilla näyttänyt olla mahdollisuutta reagoida siihen.

Asianomistajien asianajajien ja syyttäjän mukaan nuoret eivät tienneet, millaiseen kyytiin he olivat menossa.

Nuorten kuolema on ollut valtava järkytys paitsi perheille myös kavereille. Osa syytetyn kavereista yritti estää humalassa ajon nähtyään matkalta lähetettyjä somevideoita.

– Sen jälkeen laitoin hänelle viestin ja yritin estää sen ajamiseen lähtemisen, yksi todistajista kertoi esitutkinnassa.

– Älä vittu te kuolette, hän lähetti viestin ennen ajoa.

Syytetty vastasi lähettämällä hänelle videoita.

Syytetyn puhelimesta lähteneen itsetuhoisen viestin sama todistaja näki vasta aamulla. Silloin oli jo myöhäistä.

Asianajaja ja itsensä lehden taakse peittävä syytetty oikeussalissa.
Miksi nuori mies sai syytteet tapoista eikä törkeistä kuolemantuottamuksista? Toimittaja Anu Leena Koskinen selittää. Kuvaus: Antti Eintola

Syytetty kiistää

Kolarissa kuoli kaksi vuonna 2002 syntynyttä tyttöä ja vuonna 2003 syntynyt poika. Syytetty oli tekoaikaan 17-vuotias, ja häntä syytetään nuorena tehdyistä henkirikoksista.

Syytetty on kiistänyt ajaneensa autoa törmäyshetkellä.

Syyttäjä vaatii miehelle nuorena henkilönä tehdyistä rikoksista yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta, koska kyseessä on kolme kuolonuhria. Syyttäjä syyttää nuorukaista vaihtoehtoisesti törkeistä kuolemantuottamuksista, ja tämän perusteella vaaditaan kuuden vuoden vankeusrangaistusta.

Kuusi vuotta törkeistä kuolemantuottamuksista on todella kova rangaistusvaatimus oikeuskäytännössä, minkä puolustus toi esille.

Lisäksi nuorta miestä syytetään törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Onnettomuus on vaikuttanut monen ihmisen elämään ja tuonut monenlaista tuskaa perheille.

Onnettomuudessa kuolleiden nuorten omaiset vaativat vahingonkorvauksia kärsimyksestä. Uhrin ja läheisen pitää korvausta saadakseen olla läheisiä, minkä takia vanhemmat ja sisarukset joutuvat todistelemaan tätä oikeudessa.

Omaiset ovat joutuneet odottamaan vakuutusyhtiöiltä korvauksia. Vakuutusyhtiö on vaatinut omaisia maksamaan yhtiön oikeudenkäyntikorvauksia, mitä omaiset pitävät kohtuuttomana.

Lue lisää:

Yksi uhreista lähetti autosta viestin, jossa hän kertoi pelkäävänsä – kolme nuorta kuoli Nokialla Snapchatiin kuvatun hurjastelun jälkeen, syytteet taposta