Hyppää sisältöön

Siivous vähentää koronavirusta pinnoilta, muttei poista sitä kokonaan − puhdistusaineella on suuri merkitys

Hankkeessa testattiin myös, miten virusmarkkerit leviävät seisovassa pöydässä. Leviämisriski väheni, kun buffetin ottimia vaihdettiin puolen tunnin välein.

Siivooja Tiina Leppik
Puhdistusaineilla oli kaikkiaan suuri merkitys pintojen puhdistumiseen. Hankkeessa tutkittiin myös, kuinka hyvin tavallinen yleispuhdistusaine toimii koronaa vastaan. Video: toimittaja Elina Nieminen, kuvaaja Matias Väänänen / Yle.

Koronavirus näyttää tarttuvan eri pintamateriaaleihin eri voimakkuudella, ja tietyt pinnat ovat helpommin puhdistettavia. Tämä käy ilmi Tampereen korkeakouluyhteisön ja yritysten pintahygienian kehittämishankkeessa, jossa tutkittiin koronaviruksen säilymistä pinnoilla ja sitä, miten siivous poistaa viruksia.

Pinnat saastutettiin laboratoriokokeissa endeemisellä eli paikallisesti esiintyvällä koronaviruksella ja pyyhittiin erilaisilla puhdistusaineilla. Pyyhkäisynäytteiden tulokset osoittivat, ettei pyyhintä poistanut virusta kokonaan.

− Yleisesti voidaan sanoa, että desinfioiva aine puhdisti tehokkaimmin. Kaikki puhdistusaineet puhdistivat virusta pinnoilta kohtalaisen tehokkaasti. Puhdistusaineilla oli kaikkiaan suuri merkitys pintojen puhdistumiseen, sanoo Tampereen yliopiston dosentti Sami Oikarinen hankkeen tiedotteessa.

Asiakkaat toivoivat parempaa siivousta

Tutkimuksessa otettiin näytteitä myös koronaviruspotilaita hoitavien yksiköiden hoitohuoneista Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Näytteiden perusteella huoneiden pinnoilta löytyi koronavirusta.

Tutkimuksessa todettiin, että siivous vähentää virusta pinnoilta, mutta ei aina poista sitä kokonaan. Tutkituissa näytteissä havaitut virukset eivät kuitenkaan olleet tartuttamiskykyisiä, sillä niiden viruspitoisuudet olivat hyvin matalia.

Hankkeessa testattiin, miten virusmarkkerit leviävät ateriointitilanteissa itsepalveluravintolassa. Tulosten perusteella käsidesin käyttö jäi useimmilla puutteelliseksi eivätkä turvavälitkään täysin toteutuneet.

Käytäntö vaihtaa buffetin ottimet puolen tunnin välein ja sijoittaa istumapaikat turvavälein vaikuttaa vähentävän leviämisriskiä.

Hankkeessa tehtiin myös kyselyjä kahviloiden ja ravintoloiden asiakkaille.

− Asiakkaiden mielestä siivouskäytänteiden muutokset eivät aina ole riittäviä, kertoo lehtori Leila Kakko Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Hänen mukaansa moni siivousyritys on kehittänyt koronasiivouksesta uuden palvelutuotteen. Asiakkaille on tehty myös epidemianaikaisia toimintaohjeita. Haasteina ovat olleet tuotteiden saatavuus ja hintojen nousu.

Aiheesta on luvassa lisää tietoa, sillä hankkeelle suunnitellaan parhaillaan jatkoa.