1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poro

Urosporojen rykimä eli kiima-aika alkaa – luonnossa liikkujan kannattaa nyt väistää poroja, sillä niiden sarvet voivat olla tappavan terävät

Voimakkaimmat urosporot eli hirvaat kokoavat rykimän aikana naaraita eli vaatimia yhteen ja vartioivat niitä tarkasti. Ihmisen ei kannata nyt ajautua hirvaiden tielle, sillä ne voivat vartioida vaatimiaan aggressiivisesti.

Hirvaiden sarvien tielle ei kannata nyt joutua, Paliskuntain yhdistys muistuttaa. Urosporot voivat olla aggressiivisia, kun ne valvovat omaa haaremiaan, joka koostuu useista naarasporoista. Arkistokuva.

Ihmisen on nyt syytä kiertää porot kaukaa, sillä porojen kiima-aika eli rykimä on alkamassa.

Paliskuntain yhdistys muistuttaa, että hirvasporo voi kokea ihmisen läheisyyden uhkaavana ja tulla päälle. Vaikka porot yleensä väistävät ihmistä, metsässä kulkijan kannattaa nyt poroja nähdessään taputtaa käsiään tai pitää muutoin ääntä, jotta porot huomaavat ajoissa väistää.

Jos kuitenkin joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, Paliskuntain yhdistys neuvoo hakeutumaan puun tai muun esteen taakse suojaan. Hirvaiden sarvet voivat olla tappavan terävät.

Porojen rykimäaika kestää loka-marraskuulle saakka.

Rykimä -termi on syntynyt hirvaiden päästelemästä ja rykimistä muistuttavasta äänestä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.