Hyppää sisältöön

Suomessa tehdyistä uusista sienilajihavainnoista osa on Oulussa

Löydetyillä sienilajeilla ei ole vielä suomenkielisiä nimiä. Oulussa on lisäksi tehty harvinainen sienilöytö, loukkokääpä. Kyseessä on kyseisen sienen toinen havainto koko maailmasta. Myös aiempi havainto on tehty Suomessa, Pyhäjärvellä.

Loukkokääpä löydettiin Oulun Sammakkokankaalta. Aiempi havainto sienestä on Pyhäjärvellä. Kuva: Pauli Jokikokko

Oulusta on löytynyt kaksi Suomelle uutta sienilajia.

Havainnot on tehty Oulun Nuottasaaressa sekä Oulun Hietasaaressa.

Löydetyillä sienilajeilla ei ole vielä suomenkielisiä nimiä. Tomentella neobourdotii ja Tomentella subtestacea ovat kahvikka-sukuisia sieniä.

Tomentella neobourdotii -sienellä ei vielä ole suomenkielistä nimeä. Kuva: Teppo Helo

Ne kuuluvat kääväkkäisiin ja kasvavat kuolleella puuaineksella. Lajit kuuluvat Suomen luontaiseen lajistoon ja niiden löytyminen kertoo ennen kaikkea lisääntyneestä kenttätutkimuksesta ja parantuneista tiedoista sienilajien luokittelussa. Kaikista näistä sienilajeista on aiempia löytöjä muualta Euroopasta, mutta monien lajien elinympäristövaatimukset tunnetaan huonosti. Osa lajeista on kuollutta puuta lahottavia sieniä, osa kasvin kanssa sienijuuren muodostavia lajeja.

Oulussa on lisäksi tehty harvinainen sienilöytö, loukkokääpä. Kyseessä on kyseisen sienen toinen havainto koko maailmasta. Myös aiempi havainto on tehty Suomessa, nimittäin Pyhäjärvellä.

Tutkijaryhmä kertoo löytäneensä Suomesta peräti 13 sientä, joita ei ole koskaan ennen havaittu Suomessa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.