1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tiedepolitiikka, tutkimusrahoitus

Suomessa suunniteltiin jopa leikkauksia, mutta Yhdysvallat sijoittaa tieteeseen jättipotin – asiantuntija: mahdollisuus suomalaisille

Suomessa hallitus pitää tutkimuksen rahoituksen nyörit tiukalla. Yhdysvalloissa valittiin toisenlainen tie, ja se voi houkutella suomalaistutkijoita, arvioi Washingtoniin siirtyvä politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Erityisasiantuntijaksi siirtyvän Petri Koikkalaisen tehtävänä uudessa työssä on auttaa suomalaista tiedettä pääsemään kiinni Pohjois-Amerikan kasvavaan tiederahoitukseen. Kuva: Anna Ruohonen / Yle

Yhdysvaltain liittovaltio lisää ensi vuonna tieteen ja tutkimuksen rahoitusta tietyillä sektoreilla jopa 20 prosentilla. Yhdysvaltain liittovaltion panostukset (siirryt toiseen palveluun) tieteeseen lähestyvät tulevina vuosina 200 miljardin dollarin rajaa.

Isot panostukset tieteeseen lisäävät myös suomalaisten tieteen tekijöiden aktiivisuutta Yhdysvaltain suuntaan, uskoo Lapin yliopiston politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Hän aloittaa ensi kuussa työnsä Washingtonissa erityisasiantuntijana opetus- ja kulttuuriministeriön koordinoimassa Team Finland Knowledge -verkostossa. Aiemmin Koikkalainen on toiminut myös Suomen Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajana.

Suomalaisilla on jo paljon tutkimushankkeita menossa amerikkalaisten kanssa. Tutkimuspotin kasvaessa on Koikkalaisen mukaan hyvä tilaisuus luoda uusia.

– Se mahdollistaa uusia temaattisia avauksia esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai lääketieteen aloilla. Miksei myös esimerkiksi puurakentamisen kaltaisessa toiminnassa, Koikkalainen sanoo.

Myös arktinen tutkimus on ollut viime vuosina pinnalla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Lue myös: Tieteen rahoitusleikkaukset vievät rahaa ilmastonmuutoksen tutkimukselta – Arktisen keskuksen johtaja: "Täytyy sanoa, että se ei tule riittämään"

Toisin kuin Suomi

Presidentti Joe Bidenin Yhdysvallat on valinnut tieteen rahoitukseen toisenlaisen linjan kuin Suomi.

Hallitus oli leikkaamassa Suomen Akatemialta, mutta perui ensi vuodelle suunnitellut leikkaukset budjettineuvotteluissaan viime viikolla. Tilanne jäi auki vuodelle 2023.

– Suomessa oli uhkana 20–30 prosentin väheneminen erityisesti Suomen Akatemian tutkimusrahoituksessa. Yhdysvalloissa voidaan mennä saman verran ylöspäin Akatemiaa vastaavissa liittovaltiollisissa tutkimusrahoittajissa, Koikkalainen sanoo.

Lue myös: Kehysriihen 35 miljoonaa euroa on vasta alkua – rehtori Keijo Hämäläinen: "Puhuisin kyllä katastrofaalisesta tilanteesta, jos tieteen rahoitusleikkaukset moninkertaistuvat"

Yhdysvallat ei kuitenkaan lisää panostuksia tutkimukseen vain rakkaudesta tieteeseen.

– Nähdään, että se on kansallinen etu, Koikkalainen sanoo.

Siihen liittyy esimerkiksi suurvaltapoliittinen kilpajuoksu Kiinan, Intian ja Brasilian kanssa ja tavoite parantaa maan kilpailukykyä.

Yhdysvalloissa tutkimuksen kärjessä ovat perinteisesti olleet “kovat alat”, kuten puolustusteollisuus ja avaruusteknologia. Yhdysvalloissa väännetään siitä, riittääkö kasvavia resursseja myös esimerkiksi humanisteille ja yhteiskuntatieteilijöille.

– Yleensä rahaa valuu myös pehmeämpiin tieteisiin, vaikka tutkimusta tehtäisiin teknologia edellä, Koikkalainen huomauttaa.

Suomalainen tarvitsee amerikkalaisen kumppanin

Koikkalaisen tehtävänä uudessa työssä on auttaa suomalaisia tutkijoita sekä tutkimusryhmiä ja -laitoksia luomaan yhteyksiä Pohjois-Amerikkaan – ja pääsemään kasvuun mukaan.

– Suomalaisilla pitää yleensä olla yhdysvaltalainen kumppani, jotta ne voivat olla rahoituskelpoisia. Monella sellainen on jo.

Esimerkiksi Koikkalaisen nykyisen työnantajan Lapin yliopiston tutkijoilla ja tutkimusryhmillä on yhteishankkeita Suomen Akatemian amerikkalaisen vastineen, National Science Foundationin, kanssa.

Koikkalainen muistuttaa, että Yhdysvaltain kasvavat tutkimusresurssit kiinnostavat myös muissa maissa.

Lue myös: Tutkijat joutuivat someryöpytykseen, ja nyt Itä-Suomen yliopiston rehtori jyrähtää ryöpyttäjille: "Kaikki meillä tehtävä tutkimus on arvokasta"

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 15.9. kello 23 saakka.