1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rakentaminen & kiinteistöt

Oulu realisoi vanhoja rakennuksia – Haukiputaan vanha kivikoulu sai purkuluvan, myyntilistalle tulossa myös kunnantalo ja vanha sahamiljöö

Oulu haluaa eroon vanhoista rakennuksista. Tuorein esimerkki kiinteistöjen realisoimisesta on Haukiputaan vanha kivikoulu. Se on päätetty purkaa ja alue on tarkoitus myöhemmin kaavoittaa asuntoalueeksi.

Keinuja Haukiputaan vanhan kivikoulun pihalla 13.9.2021
Haukiputaan ensimmäinen kivikoulu Kiiminkijokirannan tuntumassa on päätetty purkaa. 1950-luvulla rakennettua jälleenrakennusajan koulua yritettiin aiemmin myydä, mutta se ei mennyt kaupaksi. Nyt alueelle suunnitellaan asuintaloja. Haukipudas-seuran puheenjohtaja, arkkitehti Ilpo Väisänen oli mukana tekemässä talosta suojeluesitystä 2016.

Haukiputaan vanhan koulun kohtalo on puhuttanut haukiputaalaisia jo vuosien ajan. Haukipudas-seura esitti sodanjälkeisen jälleenrakennuskauden koulurakentamisen perinnettä edustavan talon suojelua jo vuonna 2016.

Esitys ei mennyt ely-keskuksessa läpi eikä myöskään Oulun kaupunki ole halunnut suojella rakennusta kaavalla.

Vanhaa kivikoulua yritettiin myydä jo aiemmin, mutta laihoin tuloksin. Kaupungin kannalta hyväksyttävää tarjousta ei tullut.

Paikallisesti siitä on haikailtu alueen omaa yhteisötaloa ja keskusta, jossa voisivat toimia esimerkiksi yhdistykset ja harrastusryhmät. Nyt toiveilta leikattiin siivet, kun Oulun rakennuslautakunta hyväksyi viime viikolla talon purkuluvan.

– Eihän tällä mitään eduskuntatalon tapaista suurta symboliarvoa ole, mutta sillä on haukiputaalaisille tärkeä merkitys, sanoo Haukipudas-seuran puheenjohtaja, arkkitehti Ilpo Väisänen.

Väisäsen mukaan talo on perustaltaan hyvässä kunnossa ja siellä olisi ollut valmiina paljon tiloja, joita olisi voitu hyödyntää, jos niin olisi haluttu.

– Tästä on aikoinaan tehty hieno inventointi, jossa rakennus todettiin sekä immateriaalisilta eli ei-aineellisilta että myös aineellisilta arvoiltaan hyvin merkittäväksi.

Lautakunnan purkupäätöksessä tämä kaupungin itse tekemä selvitys ei kuitenkin näyttänyt Väisäsen mukaan merkitsevän mitään.

– Nyt on meidän muiden tyytyminen siihen. On erittäin turhauttavaa ja hankalaa tapella sitä vastaan. Väisänen sanoo.

Koulun pihalla on myös taiteilija Sanna Koiviston yhdessä oppilaiden kanssa tekemä Taituli-Arpeeti -taideteos. Kuva: Risto Degerman / Yle

Myyntilistalla isoja arvokohteita

Tällä hetkellä Oulun kaupungin myyntilistalla on muun muassa vanhan Toppilan sellutehtaan autokorjaamo ja veturitalli. Nallikarissa kaupunki haluaa eroon monitoimikeskuksesta, jossa toimii ravintola ja koulutuskeskus POHTO.

Lähitulevaisuudessa myyntilistalle ovat tulossa muun muassa Oulunsalon vanha kunnantalo, joka on yksi arkkitehtuurin niin sanotuista Oulun koulun merkkiteoksista.

Ouluhallin laajennuksen valmistuttua sama kohtalo odottaa myös Oulun urheilutaloa sekä Värtön liikuntahallia.

Ostajia kaipaillaan myös Salonpään vanhalle puukoululle, Heikinharjussa sijaitseville Timosen huoltokodin rakennuksille ja Höyhtyällä olevalle vanhalla kuntoutusosastolle.

Myöhemmin myyntiin on tulossa Tuiranpuiston vanhoja rakennuksia.

Näiden lisäksi Oulun kaupunki selvittää, missä vaiheessa voitaisiin laittaa myyntiin Varjakan saaren vanha sahamiljöö sekä nykyisen Pohjois-Pohjanmaan museon päärakennus Ainola.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.