Hyppää sisältöön

Pajtim Statovci on jälleen ehdolla merkittävän kirjallisuuspalkinnon saajaksi Yhdysvalloissa

Suomalaiskirjailija Pajtim Statovcin Bolla on kuuden ehdokkaan joukossa, jotka kilpailevat yhdysvaltalaisesta Kirkus-kirjallisuuspalkinnosta.

Pajtim Statovci voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon Bolla-romaanilla vuonna 2019. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Pajtim Statovcin kolmas romaani Bolla on päässyt ehdolle merkittävän yhdysvaltalaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kirkus-palkinnon arvo on 50 000 dollaria eli runsaat 42 000 euroa. Palkintoa jakaa Kirkus Reviews -kirjallisuuslehti.

Bolla pääsi kuuden finalistin joukkoon 328 kaunokirjallisen teoksen joukosta. Aiemmin Kirkus-kirjallisuuspalkinnon ovat voittaneet muun muassa Colson Whitehead ja Hanya Yanagihara.

– Olen todella iloinen kirjan saamasta vastaanotosta. Tällainen tunnustus merkitsee minulle paljon. Bollan kääntäjä David Hackston on tehnyt upeaa työtä, Pajtim Statovci iloitsee tiedotteessa.

Myös David Hackston on otettu Bollan ehdokkuudesta.

– Kaunokirjallisuuden kääntäminen on luonteeltaan yksinäistä puurtamista kielen ja kirjailijan ajatusten parissa, ja on aina ilahduttavaa seurata, miten valmis käännös puhkeaa kukkaan ja alkaa elää omaa elämäänsä lukijoiden mielissä, hän kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2019 ilmestynyt Bolla julkaistiin äskettäin Yhdysvalloissa ja se on saanut hyvän vastaanoton. Muun muassa New York Times kehuu Bollaa ja luonnehtii Statovcia "suureksi lahjakkuudeksi".

Myös Statovcin edellinen romaani Tiranan sydän (Crossing) keräsi ylistäviä kritiikkejä Yhdysvalloissa. Se oli lisäksi yksi National Book Award -kirjallisuuspalkinnon viidestä finalistista. Pajtim Statovci oli ehdolla käännöskirjallisuuden sarjassa. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka pääsi kilpailemaan arvostetusta palkinnosta.

Kirkus-kirjallisuuspalkinnon voittaja selviää 28. lokakuuta.

Bolla nähdään myös näyttämöllä

Statovci on taustaltaan Kosovon albaani, ja hän muutti perheensä kanssa Suomeen ollessaan parivuotias.

Bolla on kertomus kahden miehen, albaanin ja serbin, rakkaudesta. Kirjassa eletään vuotta 1995, ja ihastumista varjostaa sodan uhka. Jugoslavian hajoamiseen liittyvä Kosovon sota on alkamassa.

Kirja käsittelee toiseutta monin tavoin. Surumielinen romaani kertoo, miten ihmiset, jotka ovat väkivallan uhreja, päätyvät usein myös itse tekemään väkivaltaa.

Bollasta sovitettua näytelmää esitetään parhaillaan Helsingin kaupunginteatterissa.

Lue lisää:

Tuleeko voitto kotiin? Tänä yönä selviää tekeekö suomalaiskirjailija Pajtim Statovci historiaa voittamalla arvostetun yhdysvaltalaisen kirjallisuuspalkinnon

Outo sana turkulaisessa bussissa sai nuoren skotin syttymään suomen kielelle – nyt David Hackston kääntää Suomea maailmankartalle

Kaikkien aikojen nuorin kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja Pajtim Statovci Ylen haastattelussa: "Kirjoittamalla yritän tehdä selkoa, millaisesta paikasta olen kotoisin"

Päähenkilö pahoinpitelee vaimoaan, mutta yleisö ymmärtää – Bolla-romaani siirtyi teatterin näyttämölle, eikä kukaan ole vain hyvä tai paha