1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. petoeläimet

Taivaalta pudotetaan taas rokotesyöttejä – pienpetojen raivotauti pidetty poissa jo 30 vuotta

Ruokavirasto aloittaa tiistaina raivotaudin syöttirokotteiden levitykset kaakkoisrajalla. Lentokoneesta pudotettavien syöttien on tarkoitus estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen.

Syöttirokotteiden levitysten tavoitteena on estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän metsäraivotaudin leviäminen Suomeen. Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti raivotaudista vapaa maa. Kuva: Mostphotos

Pienpetojen, kuten kettujen ja supikoirien raivotautia ehkäisevien rokotesyöttien levittäminen kaakkoisrajalle alkaa tiistaina.

Rokoteannoksia pudotetaan lentokoneesta noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle Itärajan myötäisesti Virolahdelta Ilomantsiin. Lentolevityksiä tehdään myös etelärannikolla, 20 kilometrin levyisellä vyöhykkeellä Itärajalta Pyhtäälle.

Syöttirokotteiden levittäminen luontoon on todettu ainoaksi tehokkaaksi tavaksi hävittää raivotauti suuriltakin alueilta. Virallisesti Suomessa ei ole esiintynyt metsäraivotautia 30 vuoteen.

Syötit ovat noin 30 gramman painoisia, voimakkaasti kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Heikennettyjä raivotautiviruksia sisältävät rokotteet ovat nesteenä foliokapselissa syöttien sisällä.

Lentolevityksiä tehdään noin kuukauden ajan. Lentoja tehdään päivittäin klo 7–21 välillä. Rokotesyöttejä levitetään vuosittain.

Lentolevityksen kokonaispinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä. Levitykset aloitetaan alueen pohjoisosista.

Syötit pudotetaan lentokoneesta 60–70 metrin välein, lentolinjojen väli on 700–800 metriä. Syöttien pudottamista pihoille, asutuskeskuksiin ja vesistöihin vältetään.

Lemmikeille rokotekapselien syöminen vahingossa ei ole vaarallista. Siitä saattaa seurata ohimenevää oksentelua ja huonovointisuutta.