Hyppää sisältöön

Ylioppilaskokelaat sonnustautuvat tänäkin syksynä maskeihin – Sodankylässä kunta tarjoaa ne abiturienteille

Lappilaiset abiturientit ovat ottaneet yhä vain jatkuvat koronaturvallisuusohjeet hyvin vastaan. Kemin lyseon lukion apulaisrehtori Henna Järvi sanoo, että kirjoitukset ovat nuoren elämässä niin iso juttu, että sen halutaan sujuvan hyvin.

Kemin lyseon lukion apulaisrehtori Henna Järvi sanoo, että kemiläiset abiturientit ovat suhtautuneet yhä vain jatkuviin koronaohjeisiin hyvin. – Kun on selkeät ohjeet, niin kyllä nuoret niitä mielellään noudattaa, hän sanoo. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään neljättä kertaa poikkeusjärjestelyin. Kirjoitukset alkoivat äidinkielen lukutaidon kokeella ja ne päättyvät saamen äidinkielen ja kirjallisuuden kokeeseen 29.9.

Vaikka koronatilanne Suomessa onkin koko ajan helpottumaan päin ja rokotukset etenevät, ylioppilastutkintolautakunta pysyy tiukkana ohjeissaan. Kirjoituksiin voi osallistua vain terveenä.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuu tänä syksynä noin 45 000 kokelasta.

Rovaniemellä noin 500 abiturienttia sonnustautuu kasvomaskiin

Rovaniemellä syksyn ylioppilaskirjoituksiin osallistuu kaikkiaan noin 500 opiskelijaa. Rovaniemen kaupungin opetuspäällikkö Jussi Kainulainen sanoo, että koronaturvallisuudesta huolehditaan jokaisessa kaupungin kolmesta lukiosta.

– Turvavälit on järjestetty kirjoittajien työpisteiden välille ja käsihygieniasta on huolehdittu myös. Maskit voidaan poistaa ainoastaan lyhyeksi aikaa eväiden syömisen tai juomisen ajaksi, mutta muutoin ne on pidettävä kasvoilla kirjoitusten ajan, Kainulainen kertoo.

Rovaniemellä osa Lyseonpuiston abiturienteista on ollut vapaaehtoisesti kotona karanteenissa ennen kirjoituksia. Kuva: Mia Sivula / Yle

Sodankylässä kokelaiden eväät tarkistetaan hansikaskäsin

Sodankylässä syksyn kirjoituksiin osallistuu 30 henkeä. Heistä osa on arvosanojaan korottavia.

Sodankylän lukion rehtori Heidi Lakkala kertoo, että ylioppilaskokelaat sijoitetaan erilleen muista käytävällä odottelijoista heti aamulla. Turvaetäisyyksistä pidetään kiinni, ja lukio tarjoaa kokelaille maskit.

– Jokaiselle kirjoittajalle on varattu erityinen pussi maskeille, joita kukin saa valvojilta tarvitsemansa määrän, Lakkala kertoo.

Koronaturvallisuus ulottuu myös eväisiin ja eväiden syöntiin.

– Valvojat käyttävät muovikäsineitä tarkastaessaan kokelaiden eväitä. Syödessä ja juodessa ei maskia tietenkään voi pitää.

Kemissä englannin koe kirjoitetaan turvavälien takaamiseksi Tervahallissa

Kemissä noin 80 abiturienttia osallistuu syksyn ylioppilaskirjoituksiin. Ensimmäisenä koepäivänä pidettyyn äidinkielen lukutaidon kokeeseen osallistui vain kuusi kokelasta, joten koe järjestettiin Kemin lyseon lukion omissa tiloissa.

Neljän päivän päästä vuorossa on englannin kielen koe, johon osallistuu noin 70 henkeä. Kokelaat siirtyvät silloin noin kolmen kilometrin päähän, Tervahalliin.

– Saimme sieltä ison, väljän tilan, jossa on helpompi pitää turvavälit, kertoo Kemin lyseon lukion apulaisrehtori Henna Järvi.

Vaikka Kemissäkin koronatilanteessa on menty parempaan suuntaan, korona näkyy kirjoituksissa edelleen.

– Opiskelijoilla on maskit, ja desinfiointipyyhkeitä on varattu. Jokaisen pitää desinfioida tikku, jonka ylioppilastutkintolautakunta meille toimittaa, Järvi kertoo.

Jos kokelaalla on koepäivänä oireita, hän pääsee Kemissä pikatestiin ennen kokeeseen menoa. Jos pikatestissä tulee negatiivinen tulos, kirjoituksiin voi osallistua.

Entä miten kemiläiset nuoret ovat ottaneet koronaohjeet vastaan kirjoitusten osalta?

– Älyttömän hyvin. Kirjoitukset ovat nuoren elämässä niin iso juttu, että moni haluaa valmistautua niihin tosi huolellisesti. Mekin olemme ohjanneet opiskelijoita, että pitäkää omaehtoista karanteenia ainakin se kymmenen päivää, ja olkaa mahdollisimman vähissä kontakteissa toisiinne, Järvi kertoo.

– Nuoret kyllä tosi fiksusti suhtautuvat ohjeisiin, ja hienosti on mennyt. Kun on selkeät ohjeet, niin kyllä nuoret niitä mielellään noudattavat, Järvi sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.