Hyppää sisältöön

Metro- ja raitioliikenne pysähtyy Helsingissä ja Espoossa torstaina kokonaan – kuljettajien vastustama HKL:n yhtiöittäminen etenee

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi tänään maanantaina Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen yhtiöittämisen. Kuljettajien epäluottamus suunnitelmia kohtaan on suuri, ja he vaativat asiasta puolueetonta selvitystä mielenilmauksen uhalla.

Kaupunki perustelee HKL:n yhtiöittämistä muun muassa, että se mahdollistaa entistä paremmin seudulliset joukkoliikenneratkaisut. Kuva: Petteri Juuti / Yle

HKL:n kuljettajia edustava raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys päätti maanantai-iltana, että metron ja ratikoiden kulkeminen keskeytetään torstaiaamuna työnseisauksella, koska Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi tänään HKL:n yhtiöittämisen.

Kuljettajien yhdistys on vaatinut uutta, puolueetonta selvitystä Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen HKL:n yhtiöittämissuunnitelmasta. Taustalla on huoli siitä, miten kuljettajille ja muulle henkilöstölle käy, jos Helsinki tekee liikelaitoksestaan osakeyhtiön.

Henkilöstön epäluottamusta on lisännyt se, että yhtiöittämissuunnitelma muuttui vielä kesällä yt-neuvotteluiden jälkeen.

Lue myös: Siemens-oikeudenkäynti muutti HKL:n yhtiöittämissuunnitelmat, mikä sai henkilöstön tyrmistymään – "Tämä on meidän hätähuuto", sanoo luottamusmies

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi yhtiöittämissuunnitelman kokouksessaan maanantaina alkuillasta. Kaupunginhallitus siis esittää, että nykyinen liikelaitosmuotoinen HKL muutetaan osakeyhtiöksi yhtenä kokonaisuutena lukuunottamatta metrotoimintojen omistamis- ja järjestämisvastuita, jotka siirtyisivät yhtiöön myöhemmin.

Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistyksen hallitus kokoontui maanantai-iltana pohtimaan, miten se suhtautuu kaupunginhallituksen päätökseen.

– Pettymys on oikea sana kuvaamaan mielialaa. Kaupunginhallituksen päätös tarkoittaa, että työnseisaus toteutuu, HKL:n kuljettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Petri Lillqvist viestitti Ylelle kokouksen jälkeen.

Kuljettajien yhdistyksen ylimääräinen jäsenkokous päätti viime perjantaina, että yhtiöittämisestä tulee tehdä kokonaan uusi selvitys, ja että jos selvitystä ei tehdä, yhdistys järjestää kahden vuorokauden mittaisen työnseisauksen.

Työtaistelu alkaa torstaiaamuna kello neljä ja jatkuu lauantaiaamuun kello neljään asti. Lillqvist korostaa, että työnseisaus on aina viimeinen vaihtoehto.

– Me toivoimme, että kaupunki olisi ymmärtänyt asian vakavuuden meille työntekijöille ja kaikille helsinkiläisille. Olemme hyvin pahoillamme työnseisauksen aiheuttamasta haitasta asiakkaillemme. Mutta me toimimme meidän kaikkien yhteisen HKL:n puolesta, hän sanoo.

Yhtiöittäminen etenee vielä kaupunginvaltuustoon lopullista ratkaisua varten.

Lisää aiheesta:

Raitio- ja metrohenkilökunta saattaa järjestää työnseisauksen ensi viikolla