1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Ravintolarajoitukset höllenevät torstaina: Uudellamaalla ja muilla leviämisvaiheen alueilla valomerkki kello 23, kiihtymisvaiheen alueilla aamuyhdeltä

Perustason alueilla, kuten Lapissa tai Pohjois-Karjalassa ei torstaista lähtien edellytetä asiakkaille omaa istumapaikkaa.

Hallituksen uuden koronasuunnitelman tavoitteena on purkaa rajoituksia vaiheittain ja tilaisuuksien tartuntariski huomioiden. Pieni tartuntariski on THL:n mukaan esimerkiksi kirjastoissa ja elokuvissa, korkea baareissa ja yökerhoissa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Ravintolat saavat olla leviämisvaiheen alueilla auki tämän viikon torstaista alkaen aamuviidesta puoleenyöhön. Anniskelu on sallittu kello 07–23.

Leviämisvaiheen alueita ovat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kymenlaakso, Uusimaa, Etelä-Karjala, Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa.

Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu on sallittu torstaista lähtien kello 07–01, ja ravintolat saavat olla auki aamuviidestä kello kahteen aamulla.

Kiihtymisvaiheen alueita ovat Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Etelä-Savo ja Satakunta.

Perustason alueilla eli Ahvenanmaalla, Keski-Suomessa, Lapissa ja torstaista lähtien parantuneen epidemiatilanteen seurauksena myös Pohjois-Karjalassa ei ole anniskelu- tai aukiolorajoituksia.

Perustasolta poistuu vaatimus siitä, että jokaisella asiakkaalla tulee olla oma istumapaikka.

Muualla Suomessa eli leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla jatkuu sääntö, jonka mukaan anniskeluravintoloihin, kuten baareihin ja pubeihin saa ottaa sisään enintään puolet asiakasmäärästä, ja ruokaravintoloihin enintään 75 prosenttia asiakamäärästä.

Lievennyksiä esittävät hallituksen sosiaali- ja terveysministerit. Rajoitusten purusta päättää hallitus ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa tiistaina.

Ravintolarajoituksiin sisältyneet poikkeukset pysyvät entisellään eli ne eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä. Aukiolorajoitukset eivät koske huoltoasemilla toimivia ravitsemisliikkeitä tai Viron- ja Ruotsin-laivoja.

Lue lisää:

Hallituksen uusi koronastrategia tähtää Suomen avautumiseen pian – valtakunnalliset toimet loppuvat, alueiden rooli kasvaa