Hyppää sisältöön

Geeniteknologiayritys yrittää luoda laumoittain mammutin ja norsun risteymiä vaeltamaan tundralle

Projektin tavoitteina mainitaan myös aasiannorsun pelastaminen ja ilmastonmuutoksen hidastaminen.

Lapset tutkivat Lyubaksi nimettyä hyvin säilynyttä mammuttia Lontoon luonnontieteellisessä museossa toukokuussa 2014. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Biotieteisiin ja geeniteknologiaan erikoistunut yritys Colossal aikoo kehittää mammutin ja aasiannorsun yhdistelmän. Yhtiö on saanut työlle 15 miljoonan dollarin (noin 12,7 miljoonan euron) rahoituksen. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Mammutit kuolivat pääosin sukupuuttoon noin 10 000 vuotta sitten, joskin eräät eristyneet populaatiot sinnittelivät muutamia tuhansia vuosia kauemminkin. Mammuttien hyvinsäilyneitä ruhoja on löydetty runsaasti Siperian ikiroudasta.

Hankkeessa luodaan eläin, joka olisi lähtökohtaisesti aasiannorsu, mutta sillä olisi niin paljon mammutin piirteitä, että se näyttäisi mammutilta ja olisi "toiminnallisesti" kuin mammutti. Tämä tarkoittaa sitä, että se kykenisi elämään ongelmitta pohjoisella tundra-alueella, missä pakkasta voi olla 40 astetta.

Colossalin tutkijat aikovat ottaa aasiannorsun ihosoluja, muuntaa ne monikäyttöisiksi kantasoluiksi ja liittää soluihin mammuttien DNA:ta.

Sikiö kasvaisi joko norsun kohdussa tai keinotekoisessa kohdussa. Mammutin DNA antaisi sille paksun karvapeitteen ja tukevan rasvakerroksen sekä muita ominaisuuksia, jotka auttavat eläintä selviämään kylmässä ilmastossa.

Jos hankkeeseen liittyvät ongelmat voitetaan, voisivat ensimmäiset hybridieläinten poikaset nähdä päivänvalon kuuden vuoden kuluttua.

Aasiannorsun pelastaminen ja ilmastonmuutoksen estäminen

Colossalin mukaan sen tavoitteena ei ole vain palauttaa luontoon sukupuuttoon kuolleen kaltaista eläintä. Yhtiön mukaan aasiannorsun solujen käyttäminen auttaa senkin kannan turvaamisessa. Aasiannorsu on myös sukupuuttouhan alla.

Vielä laajempi tavoite liittyy ilmastonmuutoksen torjuntaan. Siperian jäinen tundra on ilmaston lämmetessä sulamassa ja metsittymässä.

Colossalin teorian mukaan tundralla vaeltavat norsu-mammutti-hybridien laumat tamppaisivat maaperää ja hidastaisivat sen sulamista. Eläimet kaataisivat puita ja pitäisivät yllä ruohopeitettä.

Vahvaa kritiikkiä

Colossalin suunnitelma kohtaa kovaa kritiikkiä The Guardianin haastattelemilta asiantuntijoilta.

Selvää on, että eläimen "synnyttäminen" geenimuuntelun avulla on äärimmäisen vaikea toimenpide.

Ajatus ilmastonmuutoksen hidastamisesta hybridieläinten avulla ei ole toimiva, arvioi lehdelle Lontoon Luonnontieteellisen museon evoluutiobiologi Victoria Herridge.

– Tämän kokeen mittakaavan pitäisi olla valtava. Puhuttaisiin sadoista tuhansista mammuteista, joilla kantoaika on 22 kuukautta ja joilla kestää 30 vuotta kasvaa täysikasvuisiksi.

Sheffieldin yliopiston kasvi- ja ilmastonmuutosekologian professori Gareth Phoenix varoittaa odottamattomista vahingollisista seurauksista.

– Tiedämme, että napa-alueiden metsäisissä osissa puut ja sammal voivat olla kriittisen tärkeä suoja ikijäälle. Puiden poistaminen ja sammaleen tallominen saattavat olla pahinta, mitä voidaan tehdä.

Lisäksi osittain keinotekoisen vieraslajin luomiseen liittyy suuria eettisiä kysymyksiä.

14.9. klo 12.50 Täsmennetty tietoja mammuttien sukupuuton ajankohdasta.