1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valotaiteilija Kari Kolan valitukset tapahtumarajoituksista – aikoo valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Hallinto-oikeus pitää aluehallintoviraston viime syksynä tekemiä tapahtumarajoituksia välttämättöminä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kola voi hakea valitusoikeutta korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja sen hän aikoo myös tehdä.

Valotaiteilija Kari Kola järjestää vuosittain loppusyksystä Joensuun Botanialla Visual Festival -valotaidetapahtuman, jonka kävijämäärää aluehallintoviraston päätös rajoitti rajusti viime syksynä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt joensuulaisen valotaiteilija Kari Kolan tekemän valituksen koskien tapahtumarajoituksia.

Itä-Suomen hallinto-oikeus katsoo tuoreessa päätöksessään muun muassa, että aluehallintovirasto on voinut harkintavaltansa rajoissa arvioida yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien kieltämisen olleen välttämätöntä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Oikeutta järjestää yleisötilaisuuksia on hallinto-oikeuden päätöksen mukaan rajoitettu vain sen verran kuin se on ollut taudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä. Itä-Suomen hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että aluehallintovirasto ei ole ylittänyt toimivaltaansa tai ohjeisiin viittaamalla siirtänyt sitä muulle viranomaiselle.

Kola valitti alkuvuodesta kolmesta Itä-Suomen aluehallintoviraston viime marras-joulukuussa tekemästä päätöksestä. Itä-Suomen aluehallintovirasto oli päätöksissään rajoittanut koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tapahtumien järjestämistä alueellaan.

Tämä vaikutti Kolan Joensuun Botanian pihalla loppusyksystä järjestämän Visual Festival -valotaidetapahtuman kävijämäärään. Ulkotiloissa järjestettyyn tapahtumaan oli päätöksen jälkeen mahdollista ottaa maksimissaan 20 kävijää kerrallaan.

Kola perusteli hallinto-oikeuteen tekemäänsä valitusta sillä, että rajoitukset eivät koskeneet yhdenvertaisesti kaikkia tapahtumia. Hän myös piti rajoituksia kohtuuttomina. Valituksessaan hän kiinnitti huomiota siihen, että henkilömäärän mukainen rajoitus on koskenut myös suurella ulkoilma-alueella järjestettyä tapahtumaa.

Kolan tekemässä valituksessa vaadittiin rajoitusten suhteuttamista käytettävissä olevaan tilan ja tapahtuman luonteeseen.

Hallinto-oikeus hylkäsi myös Kolan pyörittämän Valoparta Oy:n oikeudenkäyntikuluvaatimuksen.

Kari Kola: Pidän päätöstä vääränä

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen kirjallisella valituksella, jos KHO myöntää valitusluvan.

Kola aikoo viedä asian eteenpäin.

– Pidän päätöstä vääränä. On selvää, että tästä mennään korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jotta tämä vääryys saadaan korjattua, Kola kommentoi Ylelle sähköpostin välityksellä.

Joensuulaistaiteilija ihmettelee edelleen, miten samana päivänä oli mahdollista ottaa samaan Botanian ulkotilaan kävijöitä yli 100-kertainen määrä, kun tapahtumassa henkilömäärä oli rajattu korkeintaan 20 henkilöön.

– Mikä on peruste sille, että samoissa tiloissa voi olla merkittävästi enemmän väkeä ennen ja sen jälkeen, kun tilassa on järjestetty tapahtuma? Kola ihmettelee.

Lue lisää:

Uudet rajoitukset tyrmistyttävät kulttuurialalla – valotaiteilijan ulkotapahtumaan pääsi vain pieni joukko, kun samalla kauppoihin rynnittiin alennusten perässä