1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Säynätsalo

Paratiisisaaret lakkautetaan ja tilalle tulee Kylän kammari – ruoka-apu jatkuu Jyväskylän Säynätsalossa ennallaan, vain yhdistyksen nimi muuttuu

Säynätsalossa 30 vuoden ajan toiminut yleishyödyllinen yhdistys Paratiisisaaret lakkautetaan huomenna. Jyväskylän seurakunta lupaa perustettavalle uudelle yhdistykselle ilmaiset tilat vuoden loppuun saakka.

Paratiisisaaret on pian historiaa Säynätsalossa. Samoissa tiloissa toimii jatkossa Kylän kammari. Kuva: Terhi Pirilä-Porvali / Yle

Ruoka-avun jakaminen jatkuu Jyväskylän Säynätsalossa uuden, Kylän kammari -nimisen yhdistyksen toimintana.

Uusi yhdistys korvaa alueella aiemmin samaa työtä tehneen Paratiisisaaret ry:n, joka on maksukyvytön siihen kohdistuneen talousrikoksen vuoksi. Yhdistyksen entinen toiminnanjohtaja on kavaltanut sen varat ja poliisi tutkii tapausta torkeänä kavalluksena.

Vanha yhdistys lakkautetaan ja uusi perustetaan virallisesti huomenna keskiviikkona. Uuden yhdistyksen toiminta jatkuu ennallaan Säynätsalon vanhassa pappilassa, vain nimi muuttuu.

Jyväskylän seurakunta on päättänyt, että Kylän Kammari saa toimia tiloissa ilmaiseksi vuoden loppuun saakka. Lisäksi Säynätsalon alueseurakunta maksaa yhdistyksen loppuvuoden sähkölaskut.

Säynätsalon alueseurakunnan aluekappalainen Osmo Väätäinen kertoo, että seurakunta haluaa näillä toimilla omalta osaltaan olla auttamassa yhdistyksen takaisin omille jaloilleen.

– Heillä on aikaa järjestäytyä uudelleen, ja ruoka-avun jakelu voidaan turvata. Toivon mukaan vuoden vaihteessa yhdistys on saanut organisoiduttua uudelleen ja sen kanssa voidaan neuvotella sitten uusi sopimus, Väätänen kertoo.

Lakkautettavan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Antti Pekkanen on seurakunnan kädenojennuksesta iloinen. Pekkasen mukaan loppuvuosi on riittävä aika saada uuden yhdistyksen raha-asiat kuntoon.

– Uusi yhdistys hakee rahankeräysluvan poliisilta, jolloin saamme vastanottaa lahjoituksia. Haemme tietenkin avustusta myös Jyväskylän kaupungilta.

Pekkasen mukaan sekä yrityksiltä että yksityishenkilöiltä on tullut tiedusteluja, milloin uudelle yhdistykselle voi lahjoittaa rahaa.

Paratiisisaarten ja Jyväskylän seurakunnan välit kiristyivät viime viikon lopulla, kun seurakunta ilmoitti irtisanovansa Paratiisisaarten vuokrasopimuksen vuokrarästien vuoksi. Ilmoitus tuli torstaina ja tilojen piti olla tyhjänä perjantaina.

Tilanne muuttui yllättäen, kun seurakunta perjantaina ilmoitti antavansa asiassa aikalisän sekä kutsui yhdistyksen neuvottelemaan tilanteesta. Tähän mennessä tilat oli jo ehditty tyhjentää. Huomenna tavaroita ryhdytään kantamaan takaisin sisälle pappilaan.

Sekä seurakunta että Paratiisisaaret toteavat, että tapahtumaketjun eteneminen näin pitkälle olisi voitu estää paremmalla keskusteluyhteydellä. Lopputulos on kuitenkin molempien osapuolten näkökulmasta hyvä.

– Hyvällä tahdolla asiat voidaan aina selvittää, Väätäinen sanoo.

Toiminta eli kahvila ja matonkudonta vanhoissa tiloissa jatkuu ensi maanantaina ennallaan. Koronan helpottaessa yhdistys ryhtyy jälleen tekemään myös ostos- ja teatterimatkoja, Pekkanen lupaa.

Keskiviikkona lakkautettava Paratiisisaaret on järjestänyt Säynätsalossa virkistystoimintaa, tukenut tukityöllistettyjä sekä jakanut ruoka-apua 30 vuoden ajan.

Kuluneen kesän aikana kohdatut vastoinkäymiset ja viimeviikkoinen irtisanomisuhka on Antti Pekkasen mukaan tehnyt näkyväksi sen, kuinka merkittävästä toiminnasta on kyse.

– Viime torstaina ruokakasseja hakeneet asiakkaat olivat aivan shokissa - että eihän tämä näin voi mennä. Me olemme hyvin tärkeitä, ollaan oltu alueella jo 30 vuotta.