1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yksin Pirkanmaalla kymmenettuhannet jättäneet rokotteen ottamatta – osa pitää koronaa etäisenä, vaikka joka kolmas sairaalapotilas on 20–39-vuotias

Nuoret ja alle nelikymppiset aikuiset eivät ole käyneet ottamassa rokotteita toivotusti, Pirkanmaan pandemiaryhmä kertoi. Osa ei vastusta rokotteita sinänsä, mutta infot eivät tavoita heitä. Yle seurasi koronanyrkin infoa.

Tampereen ammattikorkeassa alettiin rokottaa opiskelijoita syyskuussa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Maanantaina kerrottiin 12 koronatapauksesta, tiistaina 13 koronatapauksesta.

Pirkanmaan koronaluvut näyttävät viimein kääntyneen selvään laskuun, mutta vielä ei ihan voi huokaista helpotuksesta. Rokottamattomien määrä on nimittäin yhä suuri.

Pirkanmaan pandemiaryhmä kertou tiistaina iltapäivällä tuoreimmat tiedot tilanteesta. Yle seurasi tilaisuutta.

Mediainfossa käytiin läpi Pirkanmaan koronatilanne, jäljitystyön tuloksia ja alueellisia suosituksia. Asiantuntijoina olivat johtajaylilääkäri Juhani Sand, ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine TAYSista.

Yhteensä Pirkanmaalla on todettu epidemian aikana 8 632 koronatartuntaa.

Rokottamattomia riittää vielä

Ensimmäisen koronarokoteannoksen saaneita on Suomessa nyt noin neljä miljoonaa ja toisen annoksen saaneita kolme miljoonaa. 12 vuotta täyttäneestä väestöstä ensimmäisen annoksen on saanut noin 83 prosenttia ja toisen annoksen noin 62 prosenttia.

Pirkanmaalla rokotuskattavuus noudattaa valtakunnallisia lukuja, koska ensimmäisen annoksen on saanut 12 vuotta täyttäneistä 83 prosenttia ja toisen 60 prosenttia. Prkanmaalla on annettu nyt yli 400 000 ensimmäistä koronarokotetta. Rokotteiden antamistahti ensimmäisen rokotteen osalta on hidastunut. Koronarokotteen toisen annoksen on ottanut yli 290 000 pirkanmaalaista.

Yksin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella kymmeniltätuhansilta yli 12-vuotiailta puuttuu vielä ensimmäinenkin rokote, vaikka siihen olisi ollut jo mahdollisuus. Etenkään 16–39-vuotiaiden ensimmäisen rokotuksen osuus ei ole kasvanut kuluneen viikon aikana.

– Meille jää Pirkanmaalla noin satatuhatta rokottamatonta, ellei kiinnostus ja into rokotuksia kohtaan kasva. Näin suuri rokottamattomien osuus tulee vaikuttamaan vielä pitkään sekä sairaalan että muun yhteiskunnan toimintaan. Kahden rokotuksen avulla voi sen sijaan elää lähes normaalia elämää, kun yhteiskuntaa avataan, muistuttaa johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Janne Laineen mukaan on lääketieteen voitto, että tässä vaiheessa epidemiaa on käytössä useita tehokkaita rokotteita.

Pirkanmaalla ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluajat pitenevät torstaina. Myös maskisuosituksiin voi olla luvassa muutoksia.

Moni pitää koronaa etäisenä, vaikka siihen sairastuu vakavasti jo nuoria. Jaana Syrjäsen mukaan moni ei vain tule ajatelleeksi rokotteen ottamista, eivätkä infot tavoita heitä. Kaikki rokottamattomat eivät vastusta rokotteita.

– Koronavirusrokotteen osalta emme ole mallimaa, Espanjassa ja Portugalissa rokotteita on otettu enemmän.

Yli sata ollut sairaalassa kesän aikana

Koronan aiheuttamat tehohoitojaksot ovat niin pitkiä, että ne vaikuttavat sairaalan ja muiden potilaiden hoitoon pääsyyn.

Kesän aikana TAYSissa on hoidettu yhteensä yli sataa henkilöä koronan takia. Syyskuussa hoidossa olleista kellään ei ole ollut kahta rokotetta. Sairaalahoitoa tarvinneiden joukossa on ollut varsin nuoria aikuisia.

Kolmasosa syyskuussa sairaalahoidossa olleista on ollut 20–39-vuotiaita. Jo kolmikymppisiä on ollut hyvin vakavasti sairaina.

– Nuoret ja keski-ikäiset aikuiset voivat ajatella olevansa haavoittumattomia. Näin ei kuitenkaan koronan kohdalla ole. Asian dramaattisuutta lisää se, että tässä on kyseessä rokotteella täysin estettävissä oleva vaikea sairaus. Rokotteella voi suojata itsensä ja perheensä. Lisäksi voi turvata yhteisen terveydenhuoltomme toimivuutta. Meillä on paljon myös muita vakavasti sairaita potilaita, jotka tarvitsevat sairaalan hoitoa, ylilääkäri Jaana Syrjänen vetoaa.

10–19-vuotiaiden tartunnat ovat vähentyneet selvästi, mikä kertoo Syrjäsen mukaan rokotusten tehosta.

Koronan ilmaantuvuus Pirkanmaalla oli viime viikon päättyessä 116 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta. Positiivisten näytteiden osuus oli viime viikolla kolme prosenttia Fimlabissa testatuista.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin yhteensä 304 koronatartuntaa. Niistä saatiin selville 218 tartunnan lähde. Näistä 144 tapauksen tartuntalähde todettiin perheiden keskuudesta. Sukulaisen tai ystävän tapaamisista tuli 29 tartuntaa. Ulkomailta tuli 13 tapausta.

Hoiva- tai hoitolaitoksissa todettiin 11 tapausta ja kouluissa tai oppilaitoksissa yhdeksän tapausta. Kahdeksalla eri työpaikalla todettiin kahdeksan eri koronatapausta. Yksittäiset tartunnat tulivat päiväkodista, ravintolasta, yksityisistä juhlista ja yleisötapahtumasta.