1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastuslaitokset

Vaasan paloaseman tilalle esitetään kokonaan uutta rakennusta – pelastuslaitoksen uusien rakennusten maksajaa ei vielä tiedetä

Uuden paloaseman lisäksi pelastuslaitokselle kaavaillaan toista uutta rakennusta Vaasan Liisanlehtoon. Niin sanottu sivutoimipiste on etenemässä hankesuunnitteluun. Pelastuslaitos toivoo, että uudisrakennusten suunnitelmat saataisiin mahdollisimman pitkälle ennen kuin päätökset niistä siirtyvät uusille toimielimille Pohjanmaan hyvinvointialueelle.

Vaasan paloasema on yli 50 vuotta vanha ja se on kärsinyt sisäilmaongelmista. (arkistokuva) Kuva: Yle/Joni Kyheröinen

Pohjanmaan pelastuslaitos haluaa rakentaa Vaasaan uuden paloaseman. Vanha paloasema on tullut tiensä päähän ja Vaasassa on pohdittu, korjataanko vanha asema vai rakennetaanko sen tilalle kokonaan uusi. Kaupungin tilahallintoryhmä esittää kaupungihallitukselle, että vanhan tilalle rakennettaisiin uusi.

Asiasta kertoi ensin Vasabladet (siirryt toiseen palveluun).

Tilahallintoryhmä hyväksyi osaltaan pelastuslaitoksen valmisteleman tarveselvityksen uudesta paloasemasta. Se rakennettaisiin samalle tontille Klemettilään, missä nykyinen paloasema sijaitsee.

– Paikka on hyvä saavutettavuuden kannalta, toteaa Pohjanmaan pelastusjohtaja Tero Mäki.

Uusi paloasema tulisi maksamaan tämänhetkisen arvion mukaan 10–11 miljoonaa euroa. Vielä ei tiedetä, kuka uuden aseman maksaisi. Nykyinen paloasema on Vaasan kaupungin omistama ja pohjalaiskunnat maksavat siitä vuokraa.

Pelastustoimen asiat ovat siirtymässä uusille maakunnallisille hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Pelastuslaitoksen suunnitelmat halutaanki viedä mahdollisimman pitkälle ennen sitä.

– Olisi työlästä aloittaa siinä vaiheessa koko prosessi uudestaan. Poliittinen päätöksenteko on aina helpompaa, mitä valmiimmat suunnitelmat annetaan eteen, Mäki sanoo.

Sivutoimipiste Liisanlehtoon

Vaasan kaupungihallitus on jo aiemmin hyväksynyt suunnitelmat palolaitoksen uudesta sivutoimipisteestä Liisanlehdossa. Sen kustannusarvioksi on laskettu 3,5 miljoonaa euroa. Mäki tähdentää, että sivutoimipisteen suunnitelmat kulkevat käsi kädessä uuden paloaseman kanssa.

– Liisanlehtoon ja pääpaloasemalle ei tule päällekkäisiä toimintoja. Siitä ei ole vielä tietoa, miten toiminnot ja miehistö jakautuvat paikkojen kesken.

Liisanlehdon toimipisteen hankesuunnittelun on tarkoitus käynnistyä vielä syksyllä tai viimeistään alkuvuodesta 2022.

Sivutoimipisteen tarkoitus on parantaa pelastustoimen saavutettavuutta alueella, jonka ennakoidaan kasvavan merkittävästi Vaasan akkutehdasalueen kehittyessä.

– Liisanlehdon toimipiste paikkaa myös Suvilahden ja Ristinummen saavutettavuusvajetta. Niiden saavutettavuus on tällä hetkellä lähes kriittinen, Mäki sanoo.