1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työaika

Oululaisen Fingersoftin kokeilussa töitä tehdään 80 prosenttia, mutta palkkaa saa 90 prosenttia

Mobiilipeliyhtiössä uskotaan, että luovassa työssä työteho ja työtunnit eivät kulje käsi kädessä. Työn tuottavuuden ei arvioida laskevan samassa suhteessa tehtyjen työtuntien kanssa.

Fingersoftin marketing director Sami Saari tekee töitä tietokoneellaan
Fingersoftin marketing director Sami Saari sanoo, että hän harkitsi osallistumista kokeiluun puoli minuuttia. Hän uskoo lyhennetyn työajan parantavan elämänlaatua. Video: Hanna Juopperi / Yle

Oululainen, Hill Climb Racing -mobiilipeleistään parhaiten tunnettu peliyhtiö Fingersoft aloittaa uudenlaisen työaikakokeilun.

Jatkossa yhtiön työntekijöillä on mahdollisuus tehdä 80-prosenttista työaikaa, mutta palkkaa maksetaan 90 prosenttia.

Kokeilussa ennakoidaan, että työn tuottavuus ei laske samassa suhteessa työajan kanssa, toteaa Fingersoftin toimitusjohtaja Jaakko Kylmäoja. Samalla työntekijöiden jaksamisen uskotaan paranevan.

Kahdeksan tunnin työpäivän ja yksityiselämän sovittaminen ei aina ole helppoa. Sen tietää myös toimitusjohtaja itse.

– Olen ollut 12 vuotta pelialalla töissä ja kotona on kolme kouluikäistä lasta. Tiedän hyvin, mitä työn tekeminen ruuhkavuosina on.

Parempaa elämänlaatua

Fingersoft työllistää noin sata työntekijää. Kokeilu kestää puoli vuotta.

Pelitalossa on ollut jo ennenkin mahdollisuus tehdä osittaista työaikaa, mutta aiempaa paremman palkan arvioidaan laskevan kynnystä lähteä mukaan kokeiluun.

– Kahdenkymmenen prosentin vähennys palkasta on aika suuri. Siksi halusimme tulla puoliväliin vastaan, Jaakko Kylmäoja toteaa.

Työaikakokeilun aloittava marketing director Sami Saari arvioi, että hän saa 80 prosentin työajalla tehtyä saman työmäärän kuin nykyisinkin.

Hän laskee, että vähentyvien työtuntien myötä aikaa jää enemmän perhe-elämälle ja harrastuksille, kuten musiikille ja videopeleille. Elämänlaatu paranee.

– Tulisin toimeen 80 prosentin palkalla, mutta nyt joku klikkasi positiivisessa mielessä, kun selkeästi halutaan kannustaa tällaiseen kokeiluun.

Kylmäoja kertoo yllättyneensä kokeilun herättämästä mielenkiinnosta. Hänen mukaansa kommentteja ja kyselyjä on tullut erityisesti muilta pelialan yrityksiltä.

Lue seuraavaksi:

Lyhyempi työaika lisää hyvinvointia ja motivaatiota, silti siihen suhtaudutaan varauksellisesti

Kelpaisiko nelipäiväinen työviikko? Entä viisituntinen työpäivä? Lyhennetty työaika on buumi maailmalla ja tällaisia tuloksia siitä on saatu

Matti Mörttisen kolumni: Liian pitkä vai lyhyt työaika? Väärä kysymys mutta tarpeellinen

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.