Varsinais-Suomen koronatartunnoissa korostuvat nyt vieraskieliset – sairaanhoitopiiri kehottaa erityisesti maahanmuuttajataustaisia ottamaan rokotteen

Varsinais-Suomen koronatilanne on pysynyt paikoillaan viimeiset viikot. Tautitapauksia on edelleen paljon ja tartuntojen jäljitys on yhä ruuhkautunut.

Varsinais-Suomessa on nyt saavutettu 80 prosentin rokotuskattavuuden rajapyykki. Kuvituskuva. Kuva: Lehtikuva

Varsinais-Suomen alueella koronatilanne jatkuu samanlaisena kuin viime viikolla. Tautia esiintyy edelleen paljon ja etenkin rokottamattomat joutuvat sairaalaan koronaviruksen aiheuttaman taudin takia.

Varsinais-Suomen koronaviruksen ilmaantuvuusluku polkee myös liki paikallaan. Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohti on nyt 161,7, viikko sitten se oli 172,4. Sairaanhoitopiirin mukaan paikallaan junnaava tartuntakehitys ei ole toivotunlainen.

Sairaanhoitopiirin mukaan erityisesti vieraskieliset, eli maahanmuuttajataustaiset, sairastuvat nyt koronavirukseen.

Koronanyrkin tiedotteen mukaan maakunnassa on nyt kyse muuta kuin suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvien rokottamattomien epidemiasta. Valtaosa sairaalaan joutuneista on myös vieraskielisiä.

– On hyvin tärkeää, että kaikki väestöryhmät, myös vieraskieliset, ottaisivat kattavasti rokotteen. Se suojaa yksilöä vakavalta taudilta. Jos ei riittävän suuri osa väestöstä ota rokotetta, epidemia ei alueellamme hellitä, vaan ihmisiä sairastuu vakavasti ja joutuu sairaalahoitoon. Nyt olisi tärkeää, että viesti rokotteiden tärkeydestä tavoittaisi erityisesti vieraskielisen väestönosan, patistelee TYKSin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Tällä hetkellä TYKSissä on hoidossa yhteensä 12 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa.

Rokotukset edenneet hyvin

Myös tartuntojen jäljitys on edelleen ruuhkautunut. Tartuntojen jäljitysprosentti oli viime viikon osalta laskenut 49:ään.

– Jäljitys laahaa pahasti perässä eikä jäljitysprosessi nyt toimi yskimättä, Rintala sanoo.

Rokotukset ovat sen sijaan Varsinais-Suomessa edistyneet erittäin hyvin.

Sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että Varsinais-Suomessa on nyt saavutettu 80 prosentin rokotuskattavuuden rajapyykki. 83 prosenttia Varsinais-Suomen 12 vuotta täyttäneistä on ottanut ensimmäisen rokoteannoksen ja toisen annoksen on saanut noin 63 prosenttia.