1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakentaminen

Yli 21 miljoonaa maksanut Logomon silta hämmentää Turussa: Miten sinne pääsee, miksi silta loppuu kesken? Saimme vastauksia kysymyksiin

Turussa kaupunkilaiset saavat yhä odottaa Logomon sillan valmistumista, vaikka se piti avata jo vuoden 2018 lopussa. Rakentaminen venyi, kustannukset kasvoivat. Nyt kaupungissa kohistaan, miten silta edes palvelee.

Mihin vie Logomon silta? Kenelle hyödyksi?
Mihin vie Logomon silta? Kenelle hyödyksi?

TURKU Lokakuussa valmistuvan Turun Logomon sillan käyttäminen hämmentää kaupunkilaisia. Kulkuyhteydet sillalta rautatie- ja linja-autoasemille sekä pyörän tuominen sillalle ovat herättäneet kysymyksiä.

Yle pyysi vastauksia kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpäältä, joka päätti viedä toimittajan käymään lähes valmiilla sillalla.

Kimmo Suonpää myöntää, että silta herättää intohimoja. Usein mittavaan rakennushankkeeseen liittyvät asiat ovat menneet myös sekaisin. Esimerkiksi sillan hinta ei ole paisunut niin paljon kuin julkisuudessa on uumoiltu.

– Alkuperäinen hinta piti sisällään vain määrärahavarauksen ilman mitään suunnitelmia. Täytyy muistaa, että tämä on paljon muutakin kuin kulkuväylä. Tämä silta on suunnittelukilpailun voittaja ja silloin Turku halusi laadukkaan, kaupunkikuvaan soveltuvan ylityksen sinänsä karun ratapihan yli, kertoo Suonpää.

Olemme saapuneet sillalle. Siellä ollessa ymmärtää, miksi Suonpää halusi lähteä paikan päälle. Ensivaikutelma on vaikuttava. Silta on valoisa, avara ja kaunis. Se kaartuu nimensä mukaisesti kuin jousi.

Mutta nyt niihin ennakkoluuloihin.

Miten sillalle pääsee ja mihin se todella johtaa?

Sillalle pääsee kummastakin päästä portaita myöten ja hisseillä. Hissit ovat koekäyttövaiheessa lähiaikoina. Se on edellytys hyväksytylle hissien viranomaistarkastukselle.

– Emme halunneet päästää väkeä keskeneräiselle sillalle. Koronan vuoksi emme halunneet tungosta ja kaikki tällaiset johdonpätkät pitää saada pois, kertoo Suonpää ja viittaa portaissa roikkuviin sähköjohtoihin.

Kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää on tottunut siltaa koskevaan kritiikkiin. Hän painottaa, että Turkuun haluttiin näyttävä ylitys ratapihan päälle. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Eihän sinne pyörällä voi mennä, mitä hyötyä siitä siis on?

Pyöräily on sillalla kielletty. Sillalle asti voi tulla pyörällä, mutta pyörää pitää taluttaa sillan yli. Pyörän voi kantaa portaita pitkin tai sen voi viedä hississä.

Katselemme vielä yhdessä alhaalla olevaa maisemahissin koria. Isolta näyttää. Siihen mahtuvat myös lastenvaunut. Portaissa ei ole sellaisia kouruja, joita pitkin vaunuja voi työntää ylös ja alas. Ne voisivat Suonpään mukaan olla vaarallisia. Sillalle johtavat portaat ovat pitkät.

Turun ratapihan yli kaartuva silta on jousen muotoinen. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Aale Puranen pyöräili rautatieaseman vieressä kulkevalla kävely- ja pyöräilysillalla. – On tuo Logomon silta paljon hienompi kuin tämä. Tämä on nopeampi reitti minulle, mutta aion ainakin kokeilla uutta siltaa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Silta loppuu kesken. Miksi sitä ei rakennettu yli Ratapihankadun?

Ratapihankadun toisella puolella oleva kiinteistö ei ole vielä majoitus- tai hotellikäytössä. Jotta silta olisi ylittänyt Ratapihankadun, hankkeeseen olisi pitänyt saada sitoutumaan kadun toisella puolella oleva yrittäjä.

Jos hotellin toteuttaja löytyy ja yrittäjä haluaa, siltaa voidaan jatkaa kadun yli.

Maksaahan yrittäjä sitten sillan?

– Luultavasti, koska hänen asiakkaansa siitä sitten kulkevat, vakuuttaa Suonpää.

Turun Logomon silta Ratapihankadun puolelta. Mahdollisen hotelliyrittäjän toivotaan rakentavan sillan jatko-osa Ratapihankadun yli. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Miten silta palvelee juna- tai linja-automatkustajia? Miksi raiteille ei ole suoraa yhteyttä?

Kun ratapihajärjestely lähtee käyntiin ratapihan ja Kupittaan aseman kaksoisraidehankkeen yhteydessä, raiteita järjestellään ja rakennetaan uudet laiturit.

– Ne tulevat lähemmäs Logomon siltaa, ja silloin sillalta voi saada kulkuyhteydet uusille rakennettaville laitureille, kertoo Suonpää.

Niin kauan kuin laiturit ovat nykyisellään, matkustajien pitää mennä Ratapihankatua pitkin juna-asemalle tai linja-autoasemalle.

Yhteydet tulevat Suonpään mukaan paranemaan matkakeskushankkeen yhteydessä. Asemat yhdistävää matkakeskushanketta on puuhattu Turkuun pitkään.

Sillan keskeltä tulee myös jatkossa yhteys raiteille. Silloin sillalta pääsee suoraan junaan. Nyt asemalle pitää kiertää Ratapihankadun kautta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Mihin voin jättää auton, kun parkkitaloa ei vielä rakennettu kaupungin puoleiseen päähän?

Ratapihankadun puolelle tulee parin kolmen vuoden päästä pysäköintilaitos viiteen tasoon 500 autolle. Ennen sitä pysäköintikentälle Ratapihankadun varteen tulee paikat noin 200 autolle.

– Pysäköinti tulee olemaan maksullista tai ainakin aikarajoituksella, kertoo Suonpää.

Logomon sillan yhteyteen on tulossa pysäköintilaitos aikaisintaan parin vuoden päästä, mutta hiekkakentälle on tulossa sitä ennen 200 parkkipaikan pysäköintialue. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Miksei autoa voi jättää Louhen pysäköintilaitokseen ja nousta siitä ramppia pitkin kohti siltaa?

– Se ei ole mahdollista, sillä Louheen ei saa mennä kävellen Läntisen Pitkänkadun ramppia myöten. Sellaista tarkoitusta sillalla ei ole ollut, muistuttaa Kimmo Suonpää.

Pysäköintilaitos Louheen ei voi kävellä sisään Läntiseltä Pitkältäkadulta, jos suunnittelee jättävänsä auton sinne ja kävelevänsä kohti Logomoa sieltä. Kuva: Minna Rosvall / Yle
– Asumme toisella puolella kaupunkia eli emme tule tarvitsemaan Logomon siltaa. On se kuitenkin vähemmän tuulinen eikä liukas kuten tämä, pohtivat Pirkko Rajala ja Seija Mäkimattila. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 16.9. kello 23.

Juttua on korjattu 15.9.2021 kello 19:07. Jutun alussa Kimmo Suonpää kertoi, että kyse oli arkkitehtuurikilpalusta. Logomon sillan muoto valittiin kuitenkin suunnittelukilpailun avulla.

Lue lisää:

Logomon sillan avaaminen siirtyy vielä kerran – silta avataan lokakuussa, aiemmin puhe oli syyskuun puolivälistä

Turun ongelmasilta sai jälleen kaipaamansa lisärahoituksen

Logomon siltaa rakennetaan Turussa kaavasta poiketen – kulkuportaat ratapihalle on purettu, mutta lupaehtojen mukaan ne on palautettava 

Logomon silta ja funikulaari eivät kerro koko totuutta – seitsemän Turun rakennushanketta alitti budjetin