1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. noituus

Hurja luola toi tehot tietäjä Pohu-Matin taikajuomiin – tutkijan mukaan paikka oli otollinen aikansa lääkkeiden valmistukseen

Rautjärven metsässä on erikoinen Pirunkirkko – itse asiassa suuri luola, jonka äärellä kansanparantaja ja noita Pohu-Matti Hinkkanen haki opastusta hengiltä ja vainajilta.

Torsansalon Pirunkirkko, pimeä luola kalliossa.
Pohu-Matti Hinkkanen on tuttu nimi uskontotieteen dosentti Risto Pulkkiselle.

Rautjärvellä Etelä-Karjalassa sijaitsevan Linnavuoren väitetään toimineen paikallisten ihmisten turvapaikkana jo viikinkiaikana. Vuoren juurella on Pirunkirkoksi nimetty luola.

Se liitetään paikkakunnalla muinaisiin taikoihin ja tietäjiin.

Pohu-Matti keitti liemiään luolassa

Etelä-Karjalan syvässä metsässä Rautjärvellä maasta kohoaa korkea Linnavuori, joka vuosisatojen ajan on ollut paikallisille asukkaille poikkeuksellisen merkilllinen ja jopa mystinen paikka.

Ehkä merkillisin paikka on vuoren juurella sijaitseva Pirunkirkoksi nimetty luola. Siellä ovat perimätiedon mukaan tietäjät tehneet muinaisia taikojaan.

Paikallisten tarinoiden mukaan luolassa toimi vielä 1800-luvun alussa kansanparantaja ja noita Pohu-Matti Hinkkanen. Hänen luokseen tultiin hakemaan apua aina Pietarista saakka.

Linnavuoren laella kulkee vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan ja vuoden 1721 Uudenkaupungin rauhan raja.  Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Noin seitsemän metriä leveä ja viisi metriä korkea luola näkyy hyvin Linnavuoren juurella. Sisällekin pääsee jonkin matkaa kävelemään, kunnes tila käy liian pieneksi.

Täällä Pohu-Matin kerrotaan käyttäneen kasveista ja sienistä keitettyjä juomia tai pulvereita, joiden avulla hän olisi siirtynyt huumattuna jonkinlaiselle toiselle tietoisuuden tasolle. Näin hän olisi hakenut neuvoa ja opastusta hengiltä ja vainajilta.

Pohu-Matti Hinkkanen ja hänestä kertovat tarinat ovat tuttuja myös suomalaiseen kansanuskoon perehtyneelle, Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti Risto Pulkkiselle.

Hän kertoo, että liikanimi pohu tulee venäjän kielen jumalaa merkitsevästä sanasta ja tarkoittaa tässä yhteydessä tietäjää.

– Tietäjä hän selvästi oli. Hänenlaisiaan Suomessa on ollut paljon ihan 1900-luvun alkuun saakka, kertoo Pulkkinen.

Dosentti Risto Pulkkinen on perehtynyt suomalaiseen kansanuskoon. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Risto Pulkkinen kuitenkin uskoo, että tarinoihin on tullut lisäväriä vuosien aikana. Esimerkiksi Pohu-Matin valmistavat juomat kuulostavat Pulkkisen korviin erikoisilta. Ne kuuluvat samaan tyylilajiin kuin saduista tutut erilaiset taikajuomat.

– Tietäjät toki tekivät parantavia juomia, ja Puhu-Matti on varmasti käynyt niitä täällä tekemässä, koska tämä on voimallinen paikka. Ne ovat vaikuttaneet tehokkaammilta, kun ne on tehty tällaisessa paikassa.

Pirunkirkko sijaitsee Rautjärvellä lähellä Suomen itärajaa. Kuva: Riikka Tähtinen/ Yle

Oliko Puhu-Matti samaani?

200 vuotta sitten eläneeseen Puhu-Matti Hinkkasen elämään on liitetty samanistisia piirteitä. Hänen on väitetty transsissa saaneen yhteyden yliluonnolliseen maailmaan.

Risto Pulkkinen ei pidä Puhu-Mattia varsinaisesti samaanina. Hän kertoo, että suomalaisessa kulttuurissa on ollut tietäjille tyypillistä, miten heillä on ollut jonkinlainen henkiauttaja.

– 1600-luvun oikeudenkäyntipöytäkirjoissa näistä on hyvin dramaattisia kuvauksia. Vielä 1900-luvun alkupuolella tietäjä kysyi henkiauttajalta apua. Istui hetken aikaa keinutuolissa jonkinlaisessa horroksessa ja antoi sitten diagnoosin. Tietäjä kertoi saaneensa vastauksen jostain.

Dosentti Risto Pulkkinen (vas.) ja tutkija Samuli Arkko Pirunkirkon edustalla. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Pirunkirkon tienoo näyttää kaikkiaan mystiseltä paikalta, jossa mielikuvituksen avulla voisi olla jonkinlaisia taianomaisia voimia. Vuori kohoaa maisemassa korkeuksiin, luolan edustalla on louhikkoa.

– Kivikauden aikaan ja sen jälkeen tällaiset paikat ovat hyvin usein olleet jonkun hengen tai jumaluuden asuinsijoja. Ne ovat myös samaanitaitoiselle ihmiselle olleet kanavia tuonpuoleiseen, kertoo dosentti Risto Pulkkinen.

Luolan edustalla on vankka louhikko. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Pulkkisen mukaan sen jälkeen, kun ihmiset asettuivat paikoilleen ja ryhtyivät viljemään maata, alkoivat samanistiset uskot hiipua.

– Sen jälkeen siirryttiin voima-ajatteluun eli luonnossa on ikään kuin voimia, joita magian avulla voidaan hyödyntää. Siksi Puhu-Matti on varmastikin täällä käynyt tekemässä lääkkeitään, koska ne ovat täällä saaneet lisäarvoa.

Yle Areenassa nähtiin tänään keskiviikkona suora lähetys Pirunkirkon luolasta. Aiheina ovat Pohu-Matti, suomalainen muinaisusko ja samanismi.

Paikalla olivat suomalaiseen ja saamelaiseen muinaisuskoon perehtynyt tutkija Risto Pulkkinen ja eteläamerikkalaiseen samanismiin perehtynyt tutkija Samuli Arkko.

Risto Pulkkinen ja Samuli Arkko Rautjärven pirunkirkolla.
Katso tästä, miltä Pirunkirkon tuntumassa näyttää. Keskustelua johdattaa toimittaja Kalle Schönberg.