Tämä on Villa Hannala

Oulun saarella sijaitsee satoja vuosia vanha pitsihuvila. Nyt sitä luotsataan modernimpaan suuntaan. Historiallinen paikka on esimerkki siitä, miten kulttuuriaarteita pidetään elossa vielä tänäkin päivänä.

Villa Hannalan tarina alkaa jo 1800-luvulta. Oululainen tervaporvari, laivanvarustaja ja kauppaneuvos Johan Wilhelm Snellman rakennutti huvilan kesäasunnokseen vuonna 1859.

Kaunis pitsihuvila sijaitsee Oulun Toppilansaaressa. 1890-luvulla Snellmanin poika Karl August rakennutti laajennusosan, jonka katolle kohosi näköalatorni yli vilkkaan tervakauppasataman.

J. W. Snellman ja hänen vaimonsa Jeanette Snellman palvelusväkineen viettivät kesäkuukaudet huvilalla. Paikka lienee saanut nimensä heidän tyttärensä Hannan mukaan.

Näköalatornissa käytiin skoolaamassa kesäiltaisin kello 18. Se oli hyvä paikka seurata omien laivojen saapumista maailmalta takaisin kotisatamaan.

Kaarina Niskala, arkkitehti

Karl August testamenttasi Villa Hannalan diakonissasisarten lepokodiksi. Siinä tarkoituksessa se toimi vuosina 1922–1950. Sen jälkeen Hannalassa asui lähinnä perheitä. 2000-luvulle tultaessa huvila oli päässyt jo huonoon kuntoon.

Monet juhlat nähnyt näköalatorni oli romahtamispisteessä. Huhujen mukaan paikka tunnettiin 1970-luvulla "Huvikumpuna", josta janoisat kulkijat hakivat lohtua.

Lopulta rakennuksen osti Oulun Aikuiskoulutuskeskus (OAKK). Se entisöi Hannalan alkuperäiseen kuntoonsa vuosina 2004–2008.

Villa Hannalan sveitsiläistyylisessä pitsihuvilassa on käytetty runsaita, koristeellisia puuleikkauksia. Tyyli on aikansa mukaista.

Romanttinen tyyli oli muotia 1800-luvun jälkipuolella.

Kaarina Niskala, arkkitehti

Vuonna 2008 Villa Hannala avasi ovensa kesäkahvilana. Samalla se myös toimi tilausravintolana. Keittiö on tullut tunnetuksi maankuulusta lohikeitostaan.

On hyvä, että tällainen paikka on kaikille avoin. Täällä voi aistia vanhan huvila-ajan tuulahduksen.

Kaarina Niskala, arkkitehti

Toisen kerroksen komeassa juhlatilassa on pidetty muun muassa häitä, yksityistilaisuuksia ja kokouksia.

Rakennuksen historia näkyy yksityiskohdissa myös sisätiloissa. Tässä eräs historian kädenjälki herrasmiesten wc:n ovessa.

Oulun kaupungin omistama Oulun aikuiskoulutuskeskus laittoi Villa Hannalan myyntiin aiemmin tänä vuonna. Huvila huutokaupattiin kesällä 2021. Korkein tarjous oli vähän päälle puoli miljoonaa euroa.

Uuden omistajan, Martti Haapalan perheyrityksen Haapalandia Invest Oy:n, mukaan ostamista ja jatkokehittämistä ohjaavat ensisijaisesti kulttuurihistoriallinen arvot.

Taiteellisen johtajan Ilmari Mäenpään mukaan tavoitteena on luoda Hannalasta monipuolinen ja avoin tapahtumapaikka ja kulttuuriympäristö.

Oululainen Uniresta Oy on vastannut Hannalan kahvila- ja ravintolatoiminnasta. Uudet omistajat suunnittelevat päärakennukseen lähiruokaa hyödyntävää ravintolaa.

Oulussa järjestetään vuonna 2025 asuntomessut ja vuotta myöhemmin se on Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Ilmari Mäenpää uskoo, että Villa Hannala on silloin yksi Oulun merkittävimmistä ylpeyden aiheista.

Tekijät

Kuvat ja teksti:

Juha Hintsala

Ilmakuvat:

Timo Nykyri

Julkaistu 17.9.