1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Levillä suuri koronatartuntarypäs – infektioylilääkäri: Vielä ei ole varaa löysäilyyn

Terveysviranomaiset ovat huolissaan, jos suosituksia ja rajoituksia ei oteta enää tosissaan. Levin uusimmassa ryppäässä huolestuttaa välinpitämättömyys.

Levillä on korona-aikana ollut useita tartuntaketjuja, joista yksi ilmeni viime viikolla. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kittilän Leviltä on saanut alkunsa laaja koronarypäs, jossa on tällä hetkellä kirjattu 28 koronatartuntaa. Taruntuntaketju on lähtöisin Narran-ravintolasta, ja osa tartunnan saaneista on henkilökuntaa sekä osa asiakkaita, jotka ovat olleet pääosin rokottamattomia tai yhden rokotteen saaneita. Jatkotartuntoja on muun muassa läheisillä.

– Tässä se huolestuttavin piirre on, että selkeästi positiivinen henkilö on ollut oireisena ravintolassa. Tämä on harmillista, kun omalla käyttäytymisellä voisimme hyvin ehkäistä tällaisia turhia tartuntoja, toteaa Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla on päivitetty koronatestauksen ja jäljityksen uusi strategia, jossa muun muassa rokotettujen laajasta testauksesta luovutaan. Infektioylilääkäri Broas tähdentää, että pandemia on vielä olemassa, ja suosituksia ja rajoituksia täytyy edelleen noudattaa. Koronatartuntariski on olemassa edelleen.

– Löysäilyyn ei ole vielä varaa, sillä meillä on kahdesti rokotettujen osuus vasta yli 60 prosenttia yli 12-vuotiaista. Suomalaisissa on vielä henkilöitä, joilla on yksi rokote tai ei rokotetta ollenkaan.

Nyt selvitetään, onko määräyksiä rikottu

Kittilän johtava lääkäri Heidi Tanninen toteaa, että vastaavaa koronatartuntarypästä ei ole ollut Kittilässä vähään aikaan. Sairaanhoitopiirissä muistutetaan, että oireisena ei edelleenkään voi lähteä ravintolaan, juhliin tai harrastuksiin.

– Tartunnat kuormittavat meidän jäljitys- ja testaustoimintaamme, erityisesti jäljitystyölle aiheutuu turhaa paineita. Nämä voitaisiin estää, ettei lähdetä oireisena joukkotapahtumiin, muistuttaa Markku Broas.

Tällä hetkellä kaikki tartunnat on pystytty jäljittämään, altistuneet asettamaan karanteeniin ja tartunnan saaneet eristykseen. Tartuntatautiviranomaisella on myös velvollisuus ilmoittaa poliisiviranomaiselle, jos lakia on rikottu.

– Parhaillaan selvitetään, onko tässä rikottu karanteeni- tai eristysmääräystä joltakin taholta, toteaa vaitonainen Kittilän johtava lääkäri Heidi Tanninen.