1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Illalla jaetaan Jussi-palkinnot, sähkölentokoneiden ansiosta lisää lentoyhteyksiä, EU paljastaa, mihin keskittyy tänä vuonna

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Arkistokuva vuodelta 2016 parhaan naispääosan Jussi-palkinnosta: Krista Kosonen (Kätilö). Palkinnon vastaanottivat Kristan ystävät Elina Knihtilä ja Laura Birn. Kuva: Yle / Jussi Nahkuri

Elokuva-alan Jussit jaetaan illalla poikkeuksellisissa merkeissä

Viime vuoden parhaat elokuvat ja elokuvantekijät palkitaan tänä iltana Jussi-gaalassa. Koko elokuvavuosi 2020 oli poikkeuksellinen, sillä koronapandemia sulki elokuvateatterit maaliskuussa 2020, eikä teattereita saatu enää koko vuonna kunnolla auki. Itse Jussi-gaala vedetään läpi koronarajoituksin.

Kosovo-erikoistuomioistuimen ensimmäinen juttu käsittelyyn

Omaa oikeudenkäyntiään odottaa Haagissa vangittuna muun muassa Kosovon entinen presidentti Hashim Thaçi Kuva: Valdrin Xhemaj / EPA

Hollannin Haagissa sijaitsevassa Kosovo-erikoistuomioistuimessa alkaa tänään ensimmäinen oikeudenkäynti. Siinä Kosovon vapautusarmeijan (UCK/KLA) entistä upseeria Salih Mustafaa syytetään muun muassa laittomista vangitsemisista, kidutuksista ja murhista huhtikuussa 1999.

Yli vuoden pituiseksi ennustetusta oikeudenkäynnistä odotetaan suunnannäyttäjää tuomioistuimen muille jutuille.

Sähkölentokoneiden myötä Suomessa voi kohta olla tarjolla enemmän kotimaan lentoja ja maakuntakenttiä kuin nyt

Heart Aerospacen suunnittelema ES-19 -sähkölentokone. Kuva: Heart aerospace Kuva: Heart aerospace

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan hallitus valmistelee parhaillaan uutta suurta liikenteen kokonaisratkaisua. Harakan mukaan sähkölentokoneet voivat mahdollistaa sen, että Suomessa on kohta käytössä enemmän kotimaan sisäisiä lentoyhteyksiä ja maakuntakenttiä kuin tällä hetkellä.

Ministeri arvioi, että jo tällä vuosikymmenellä tulee tapahtumaanisoja muutoksia myös kotimaan lentoliikenteessä.

Tänään kuullaan vuoden tärkein EU-puhe

Ursula von der Leyenin vuoro linjata, mihin asioihin EU keskittyy tulevan vuoden aikana. Kuva: Francisco Seco / EPA

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitää tänään Euroopan parlamentissa unionin tilaa koskevan puheen. Siinä von der Leyen linjaa, mihin asioihin EU keskittyy tulevan vuoden aikana. Unionin tila -puhe on perinteisesti hengennostatusta, mutta myös pienelle kritiikille on puheessa sijaa. Lue tästä jutusta, mitä kolmea asiaa von der Leyenin puheessa kannattaa seurata. Samasta jutusta voit katsoa ja kuunnella suorana klo 10 alkavaa englanninkielistä puhetta.

Punkstoo nosti kesällä esiin musiikkialan seksuaalisen häirinnän – mutta muuttuiko mikään?

Punkstoo-keskustelun myötä monet keikkapaikat ilmoittivat, että häirinnälle, naisvihalle ja syrjinnälle on nollatoleranssi ja tilojen turvallisuutta halutaan lisätä. Esimerkiksi Helsingin Tavastialla aiotaan parantaa viestintää, kuinka ihmiset voivat toimia kohdatessaan häirintää. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Musiikkialan seksuaalisesta häirinnästä vaiettiin vuosia, mutta vasta viime heinäkuun punkstoo-keskustelu avasi silmät koko alan ongelmille. Anonyymisti Instagramissa jaetut rankat kokemukset saivat alan toimijat kuten keikkajärjestäjät uusimaan ohjeistuksiaan. Musiikkitieteen tohtorin mukaan se ei pelkästään riitä.

Syyskuun puoliväli on tavallista kalseampi

Kuva: Nina Karusto / Yle

Sateet siirtyvät pikkuhiljaa pohjoisesta etelämmäksi. Tuulet heikkenevät. Korkeapaine tekee säästä poutaisen. Pohjoisesta virtaa Suomeen kylmää ilmaa, ja sää on tavanomaista viileämpää. Päivälämpötilat ovat vuodenaikaan nähden 3–5 astetta viileämpiä. Myös yöt ovat kylmiä. Lapissa ja paikoin etelässäkin on öisin hallaa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.