1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätevedenpuhdistamot

Tuleva talvi haastaa Parikkalan jätevedenpuhdistamon suodatuksen – sisäänajo jatkuu yhä

Parikkalan uuden vedenpuhdistamon toiminta on saatu miltei sillä tasolle kuin suunnitelmat edellyttävät. Päästöarvot ovat olleet säädöistä huolimatta lupaehtojen mukaiset.

Parikkalan uudella jätevedenpuhdistamolla on takananaan onnistunut kesä, mutta talvella testataan sen kyky toimia kylmissä olosuhteissa. Kuva: Marika Anttonen/Yle

Parikkalan uudessa vedenpuhdistamossa takkuillut suodatustekniikka joutuu ensi talvena uuden koetuksen eteen.

Ensi talvi näyttää, kuinka hyvin laitos toimii kylmissä olosuhteissa. Parikkalan uudessa vedenpuhdistamossa seurataan, kuinka nimenomaan MBR- suodatustekniikka toimii talviaikana.

Kesän aikana moderni MBR-kalvosuodatustekniikka on hoitanut jätevedet hyvin.

– Laitokselle ei kuitenkaan tule tällä hetkellä riittävästi puhdistettavaa vettä ja kaikki varoaltaatkin on tyhjennetty, joten teknisiä säätöjä koneistossa ei ole tarvetta jatkaa ennen talvikautta, kertoo Parikkalan kunnan rakentamispäällikkö Vesa Berg.

Kalvojen läpäisykykyä on saatu käytännön kokeiden ja säädön kautta parannettua.

– Toiminta siinä mielessä on miltei sillä tasolla, mitä suunnitelmat edellyttävät. Toki sisäänajoa tehdään vielä jonkin aikaa ja toiminnallisuutta parannetaan ainakin automaation osalta, kunnanjohtajan Vesa Huuskonen lisää.

Kaksi vuotta sitten valmistuneen Parikkalan jätevedenpuhdistamon käyttöönotossa on ollut haasteita, sillä nykyaikainen kalvosuodatustekniikka ei aluksi toiminut toivotulla tavalla.

Jätevedenpuhdistamon tekniikkaan liittyvät ongelmat on kuitenkin saatu ratkaistua.

Parikkalan kunnalle kaikkiaan viisi miljoonaa euroa. maksaneet kustannukset pysyivät annetuissa raameissa.

Parikkalan kunta otti keväällä jätevedenpuhdistamon työmaan haltuunsa urakoitsijalta Econet Groupilta, koska se ei saanut selvitystä töiden loppuun saattamisesta.

Vesi on ollut Parikkalassa kuitenkin koko ajan turvallista käyttää ja päästöarvot ovat olleet lupaehtojen mukaiset.