1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Saunominen pääsi osaksi Unescon kulttuuriperintöä, mutta verottajan mukaan saunominen ei ole kulttuuria

Saunayrittäjä ja kulttuuriseteleitä tarjoava yritys toivovat Verohallinnolta selkeää kannanottoa siihen, voisiko saunominen päästä liikunta- tai kulttuuriedun piiriin.

Bastu.
Helsingissä kahta yleistä saunaa pyörittävä Kimmo Helistö pitää valitettavana verottajan tulkintaa, jonka mukaan pelkkä saunominen ei ole liikuntaa eikä kulttuuria. Kuvituskuva.

Suomalainen saunaperinne hyväksyttiin viime joulukuussa (siirryt toiseen palveluun) Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Perinteiset korttelisaunat eivät kuitenkaan lain määritelmän mukaan kuulu kulttuuritoiminnan piirin, ja tämän vuoksi kulttuuriseteli ei käy maksuvälineenä saunassa.

Helsingissä kahta yleistä saunaa pyörittävä Kimmo Helistö pitää määritelmää valitettavana.

– Sillä voisi olla iso merkitys meidän toiminnallemme. Varsinkin nyt korona-aikana monet asiakkaat ovat sanoneet, että heillä on käyttämättömiä seteleitä kasapäin, kun niitä ei ole pystynyt oikein missään käyttämään.

Virikeseteleitä tarjoavan Smartumin verkostojohtajan Maria Meurmanin mukaan saunominen voisi hyvin kuulua joko kulttuuri- tai liikuntaseteleiden piiriin, mutta tämän verottaja käytännössä estää.

– Muutama vuosi sitten saimme verottajalta linjauksen, jonka mukaan saunan yhteydessä tulee olla mahdollisuus johonkin muuhun liikunta-aktiviteettiin, jotta saunominen voidaan hyväksyä liikuntaedun piiriin.

Verohallinnon ylitarkastaja Minna Palomäki vahvistaa asian. Hänen mukaansa liikuntaseteleitä voi käyttää liikuntasuorituksen maksamiseen.

Esimerkiksi uiminen on liikuntaa ja sen vuoksi liikuntaseteitä voi käyttää uimahallissa, vaikka siellä voi uimisen lisäksi myös saunoa. Samalla periaatteella käsitellään vaikkapa joogastudiota, jonka yhteydessä on sauna.

Palomäen mukaan pelkkä saunominen ei riitä täyttämään sen enempää liikunnan kuin kulttuurin määritelmiä.

– Verohallinnon ohjeessa kerrotaan yleisesti, mitä liikunnalla tarkoitetaan. Sen määritelmän mukaan, joka ohjeissa on, saunominen ei ole tällaista liikuntaa.

Kulttuurisetelien piiriin kuuluvat palvelut on määritelty tuloverolaissa. Palomäen mukaan näihinkään määritelmiin pelkkä saunominen ei riitä.

"Ilman muuta se on kulttuuria – puhtaimmillaan"

Liikunta- ja kulttuurisetelit ovat työnantajan tarjoamia verovapaita etuja, joilla voi ostaa liikunta- tai kulttuuripalveluja. Etuus on verovapaa 400 euroon saakka työntekijää kohti vuodessa.

Kulttuurisetelien piiriin kuuluvat palvelut määritellään siis tuloverolaissa, ja liikuntaseteleihin liittyvä ohjeistus on verohallinnon laatima. Verohallinnon tehtävänä on tulkita lakia ja avata sen sisältöä käyttäjille.

Verohallinnon ylitarkastajan Minna Palomäen mukaan tarkkaa ja yksityiskohtaista listausta kielletyistä ja sallituista lajeista ja toiminnoista on mahdotonta ylläpitää, sillä uusia liikunta- ja kulttuurimuotoja syntyy koko ajan.

– Lainsäätäjä on pyrkinyt laissa määrittelemään, mitä kultturilla tarkoitetaan. Liikunnan määritelmää ei löydy suoraan laista, ja sitä on yritetty siksi verohallinnon ohjeissa avata. Viime kädessä näitä täytyy sitten soveltaa ja käyttää vähän maalaisjärkeäkin.

Palomäen mukaan on varmasti rajatapauksia, joista on vaikea sanoa, onko joku asia liikunta- tai kulttuuritoimintaa.

– Viime kädessä Verohallinto voi ratkaista tällaisen asian ennakkoratkaisuhakemuksen perusteella.

Ennakkoratkaisun hakijana tulee olla joko työnantaja tai työtekijä, koska Verohallinto ottaa ennakkoratkaisulla kantaa tulon veronalaisuuteen tai ennakonpidätysvelvollisuuteen. Siten yksittäinen palvelutarjoaja tai maksuvälineen tarjoaja ei voi hakea ennakkoratkaisua muutoin kuin työnantajan roolissa.

Smartumin verkostojohtaja Maria Meurman toivoo Verohallinnolta selkeää kannanottoa siihen, voisiko saunominen olla jatkossa liikunta- tai kulttuuriedun piirissä. Saunayrittäjä Kimmo Helistö on samoilla linjoilla.

– Saunominen ei ole vuosikymmeniin ollut pelkkää peseytymistä vaan sosiaalinen tapahtuma, osa urbaania kanssakäymistä. Ilman muuta se on kulttuuria – puhtaimmillaan, Helistö sanoo.

Seteleillä saa nyt maksaa virtuaalitapahtumia

Ohjeistukset voivat myös muuttua. Tästä tuoreimpana osoituksena on tänä syksynä voimaan astunut muutos (siirryt toiseen palveluun), jonka myötä kulttuuriseteliä voi käyttää myös virtuaalisiin kulttuuritapahtumiin sekä urheilu- ja kulttuurialan messujen sisäänpääsymaksuihin.

Muitakin muutoksia on vireillä: Juuri päättyneen budjettiriihen yhteydessä päätettiin (siirryt toiseen palveluun), että kulttuuri- ja liikuntasetelien käyttöalan laajentamisesta teetetään selvitys.

Selvityksessä arvioidaan, mitkä harrastusmuodot olisi perusteltua ottaa soveltamisalaan mukaan. Neuvotteleva virkamies Timo Annala valtiovarainministeriöstä kertoo, että selvitys on tarkoitus toteuttaa virkatyönä ensi vuoden aikana siten, että tulokset olisivat käytettävissä syksyn 2022 budjettiriihessä mahdollisesti tehtäviä päätöksiä varten.

Voit keskustella aiheesta perjantaina 17.9.2021 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Näin kansainvälistäkin huomiota saanut Sompasauna pantiin pakettiin ja kärrättiin uuteen osoitteeseen – Löylyjä saadaan vielä odotella

Rinnat paljaana saunovat tissiaktivistit poistettiin yleisestä saunasta – "Nänni ei ole genitaali"

"Meno oli kuin Irwinin laulussa" – telakkaduunarit joivat kossua Hernesaaren vanhassa saunassa