"Miehisyys lähtee, et saa lapsia, sydän heikkenee" – koronarokotteen disinformaatio jyllää osassa maahanmuuttajayhteisöjä Turussa

Turun monikulttuurisuusneuvoston entisen puheenjohtajan Muhis Azizin mukaan koronarokotukset pitää tuoda lähemmäs maahanmuuttajien arkielämää, esimerkiksi kauppojen auloihin.

Turun kaupungin koronabussi päivysti Varissuon jäähallissa 6. toukokuuta. Kuva: Johanna Manu / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina, että erityisesti rokottamattomat, maahanmuuttajataustaiset sairastuvat nyt koronavirukseen. Valtaosa sairaalaan joutuneista on myös vieraskielisiä.

Turun monikulttuurisuusneuvoston entinen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Muhis Azizi ei ylläty.

– Osassa maahanmuuttajayhteisöjä kiertää laajalti disinformaatiota koronarokotteesta. Tällä hetkellä ihmisten tietoisuuteen uppoavat enemmän ulkomailta peräisin olevat koronarokotteen väitetyt haitat kuin hyödyt. Osa väestä myös pelkää sitä, ettei rokotetta ole tutkittu tarpeeksi ja se kehitettiin nopeasti.

Azizi on kuullut väitteitä, joiden mukaan koronarokote vähentää miehisyyttä, aiheuttaa lapsettomuutta tai vaikuttaa esimerkiksi sydämen toimintaan. Koronarokotteen ottaminen liitetään myöhemmin tapahtuvaan kuolemaan, vaikka mitään todisteita yhteydestä ei ole.

Azizi sanoo itsekin saavansa kymmeniä vihaisia yhteydenottoja yhteisöistä kuin myös kantasuomalaisilta kannustaessaan rokotteen ottamiseen. Hän on huolissaan erityisesti koulutettujen henkilöiden rokotevastaisuudesta.

Azizi painottaa, ettei rokotekielteisyys tai huoli siitä koske kuin osaa maahanmuuttajataustaisista turkulaisista. Suurin osa on ottanut rokotteen.

Koronainfoa monella kielellä

Turun kaupungissa annetaan koronatietoutta usealla kielellä. Kaupungin verkkosivuilta löytyy eri ikäryhmille tarkoitettuja koronainfopaketteja. Kaupunki on myös järjestänyt maahanmuuttajavaltaisiin kaupunginosiin koronan pop up-rokotustapahtumia.

– Keinot rokotekattavuuden nostamiseen alkavat olla käytetyt, ketään ei voi pakottaa ottamaan rokotusta sanoo Muhis Azizi, joka myöntää olevansa väsynyt tilanteeseen.

Yhden keinon hän vielä lisää valikoimaan. Rokotukset pitää tuoda riittävän lähelle maahanmuuttajan arkea, vaikka ruokakaupan aulaan.

– Edelleen törmään siihen, ettei henkilö tiedä, miten pääsee testiin tai saa rokotteen.

Lue lisää: