1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Nuorille tulee uusi kansainvälinen vaihto-ohjelma EU:ssa – moni voisi päästä töihin ulkomaille "Alman" kautta

Puolitoista pandemiavuotta on ollut eritysen rankka nuorille, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi vuotuisessa puheessaan parlamentille keskiviikkona. Suomalaiset mepit: On hyvä idea nostaa nuorten ääni vahvemmin esiin EU:ssa.

Nuoret osoittivat mieltään Madridissa Espanjassa maaliskuussa. He vaativat asuntolakia, joka parantaa miljoonien syrjäytyneiden ihmisten asemaa asuntomarkkinoilla. Finanssikriisin jäljiltä nuorten työttömyysaste on joillakin Espanjan alueilla yli 50 prosenttia, ja tilanne on vain pahentunut koronapandemiassa. Kuva: AOP

Nuoret nousivat keskiviikkona näkyvään asemaan EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin vuotuisessa puheessa parlamentille.

Unionin tila -puheen merkitys on siinä, että siinä komissio linjaa, millaisia lainsäädäntöesityksiä komissio aikoo tehdä tulevan vuoden aikana.

Von der Leyenin mukaan nuoria pitää nyt auttaa, koska he ovat joutuneet olemaan neljän seinän sisällä "elämänvaiheessa, jolloin kerätään uusia kokemuksia, saadaan elinikäisiä ystäviä ja löydetään oma elämänpolku".

– Siksi kaikki mitä teemme – Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta elpymispakettiin – tähtää nuorten tulevaisuuden turvaamiseen, von der Leyen sanoi.

EU-komissio aikoo esittää, että nyt kannustetaan myös niitä nuoria, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle.

Töihin ulkomaille "Alman" kautta?

Nuoria varten luodaan uusi kansainvälisen työvaihdon ohjelma, jonka nimeksi tulee Alma. Alman kautta nuori voi hankkia määräaikaista työkokemusta jossain toisessa jäsenvaltiossa.

Von der Leyenin mukaan Alman kautta vaihtoon pääsevät esimerkiksi "he, joilla ei ole työtä tai jotka eivät ole missään koulutuksessa".

Kuinka laaja ohjelmasta tulee tai paljonko siihen pannaan rahaa, sitä hän ei vielä määritellyt. Ensin tarvitaan jäsenmaiden ja parlamentin hyväksyntä.

EU:lla on jo kansainvälinen opiskelijoiden vaihtoon tarkoitettu Erasmus-ohjelma, josta tuetaan muun muassaa korkeakouluopiskelijoita ja peruskoululaisia. Erasmuksen rahoitus kaksinkertaistettiin uudessa, vuosille 2021–2027 ulottuvassa EU-budjetissa. Uusi Alma-ohjelma toimisi Erasmuksen tavoin.

Komissio ehdottaa myös, että ensi vuodesta tehdään Euroopan nuorison teemavuosi.

Suomen mepit: Hyvä idea

Suomalaisten meppien mielestä nuorten asioiden nostaminen eurooppalaiselle asialistalle on tervetullutta. He kertoivat kuulleensa uudesta Alma-ohjelmasta keskiviikkona ensimmäistä kertaa.

Vihreiden Heidi Hautalan mielestä kyse on EU:n yleisestä hyväksyttävyydestä kansalaisten keskuudessa.

– On aika selvää, että EU:sta hyötyvät ennen kaikkea meidän kaltaisemme keskiluokkaiset ihmiset, Hautala arvioi. Hänen mielestään on hyvä, että korkeakouluopiskelijoiden lisäksi myös muut nuoret saavat mahdollisuuden vaihtoon.

– Jotkut ovat katsoneet sivusta tätä kaikkea [EU:n kehitystä], ja on erittäin hyvä ottaa heidät mukaan, Hautala sanoi.

Myös Laura Huhtasaaren (ps.) mielestä on hyvä antaa mahdollisuus lähteä vaihtoon korkeakouluopiskelijoiden lisäksi myös ammattiin opiskeleville.

– Konkreettista esitystä ei vielä ole, että sitä voisi kommentoida, mutta perusidea on hyvä, Huhtasaari sanoi.

Sirpa Pietikäisen (kok.) mielestä nuorten mukaan ottaminen on järkevää, koska EU:n kehityksessä on kyse heidän tulevaisuudestaan.

– Jos Alma saa myös työelämään aiemmin menevät nuoret mukaan vaihtoon, niin se on hienoa, Miapetra Kumpula-Natri (sd.) sanoi.

Lue lisää:

"Koska ilmastonmuutos on ihmisen aikaansaannosta, voimme korjata asian" – näin EU-pomo maalaili unionin tulevaisuutta, lue tärkeimmät nostot

Lisätty tekstiin suomalaisten europarlamentaarikkojen kommentit 15.9. klo 16:13.

Korjattu tekstiä 17.9. klo 17:04: Erasmus+ -ohjelmasta on jo vuodesta 2014 asti tuettu paitsi korkeakouluopiskelijoita myös esimerkiksi lukiolaisia, ammattikoululaisia ja aikuiskoulutuksessa olevia.