1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Joukko saksalaisnuoria on jo kolmatta viikkoa syömälakossa ilmastokriisin takia: "Tämä on viimeinen keino"

Yksi nuorista joutui keskiviikkona sairaalaan mentyään huonoon kuntoon, mutta on jo päässyt pois. Nuoret vaativat, että liittokansleriehdokkaat suostuvat keskustelemaan heidän kanssaan julkisesti. Muutoin he uhkaavat jatkaa lakkoaan rajoittamattoman ajan.

Syömälakkolaiset Lina Eichler (vas.) ja Mephisto 14. syyskuuta välissään juliste, jossa lukee "Viimeisen sukupolven syömälakko". Kuva: Filip Singer / EPA

Berliinissä kuusi nuorta on kolmatta viikkoa syömälakossa parlamentin edustalla vastalauseena viivyttelylle ilmastotoimissa.

Nuoret ovat leiriytyneet teltoissa Reichstagin lähellä elokuun 30. päivästä lähtien. Kylteissään he huomauttavat, että ilmastokriisi tappaa, ja uhkaavat jatkaa syömlakkoaan rajoittamattoman ajan.

Nuorten syömälakon päätavoite on saada julkisesti keskustella liittokansleriutta Angela Merkelin jälkeen tavoittelevien pääehdokkaiden kanssa: kristillidemokraattien Armin Laschetin, sosiaalidemokraatti Olaf Scholzin ja vihreiden Annalena Baerbockin. Se ei kuitenkaan ole toteutunut. He ovat saaneet ainoastaan puhelun Baerbockilta.

Koska tapaamista ei ole järjestynyt, nuoret ovat itse asettaneet ajankohdaksi 23. syykuuta kello 19, eli kolme päivää ennen vaaleja, kertoo heidän edustajansa Hannah Lübbert saksalaismedian mukaan. (siirryt toiseen palveluun) Jos tapaaminen toteutuu, he aikovat lopettaa silloin syömälakkonsa.

Poliitikkokolmikko on sen sijaan sanonut olevansa valmis keskustelemaan nuorten kanssa, mutta ei julkisesti, ja vasta vaalien jälkeen. He vetoavat nuoriin, jotta nämä lopettaisivat lakkonsa.

Nuoret vaativat myös, että tuleva hallitus perustaa yhteiskuntaa laajasti edustavan kansalaiskomitean kehittämään keinoja suojella ympäristöä.

"Kapitalismi tappaa meidät" lukee yömälakkolaisten telttaleirin edustalla olevassa kehikossa. Kuva: Abdulhamid Hosbas / AOP

CDU, SPD ja vihreät ovat kaikki nostaneet ilmastopolitiikan yhdeksi vaalikampanjansa avainkysymykseksi, ja vihreät ovat luvanneet tehdä ilmastoneutraalisuudesta seuraavan hallituksen päätavoitteen.

Aktivistien mukaan se ei kuitenkaan riitä. Yksi heistä, Jacob Heinze, sanoo uutistoimisto AFP:lle, ettei mikään pääpuolueista ole valmis tarpeellisiin toimiin suojellakseen nuoria kehittymässä olevalta katastrofilta.

Syömälakko on viimeinen keino, Heinze sanoo. Hän joutui keskiviikkonasairaalaan syömättömyyden takia, mutta on jo päässyt sieltä pois.

– Lääkärini suositteli syöm'lakon lopettamista. Hän kuitenkin ymmärtää motiivejani. Jokainen päivä, jolloin emme painosta poliitikkoja on päivä lähempänä yhteiskuntamme hajoamista, hän tviittasi sairaalasta päästyään.