1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiinan talous

Kiinalaisen kiinteistöjätin huojuminen huolestuttaa markkinoita – yhtiön kaatuminen lähettäisi shokkiaaltoja koko maan taloudelle

Velkakriisiin ajautuneen Evergranden osakkeen arvo on laskenut jyrkästi. Nyt yhtiöllä on vaikeuksia maksaa palkkoja ja hoitaa velkojensa kustannuksia. Analyytikot uskovat Kiinan valtion valmistautuvan yhtiön pelastamiseen.

Matkapuhelimeensa syventynyt mies käveli Evergrande-rakennusyhtiön mainoksen ohi tiistaina Pekingissä. Kuva: Wu / Hong / EPA

Kiinalainen kiinteistöalan jättiyhtiö Evergrande on suurissa talousvaikeuksissa.

Yhtiön osakkeen arvosta on haihtunut Hongkongin pörssissä yli 80 prosenttia kuluneen vuoden aikana. Tiistaina Shanghain pörssi joutui keskeyttämään yhtiön joukkovelkakirjojen kaupan, kun niiden arvo putosi hetkessä yli 30 prosenttia.

Maanantaina vihaiset piensijoittajat rynnistivät yhtiön pääkonttorin aulaan Kiinan Shenzhenissa.

– Palauttakaa rahamme, kaikui mielenosoittajien iskulause.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Viime viikolla kaksi luottoluokittajaa laski Evergranden luokitusta. Nyt sijoittajat pelkäävät, että yritys ei pysty hoitamaan lähes 260 miljardin euron velkataakkansa kustannuksia.

Yle listasi neljä kysymystä ja vastausta Kiinan rakennusmarkkinoita kuohuttavasta tapauksesta, jolla voi suuri vaikutus koko maan talouteen.

Mikä on Evergrande?

Evergrande on yksi Kiinan suurimmista rakennuttajista. Ennen viimeisimpiä taloushuolia yli 200 000 ihmistä työllistävä yritys oli Kiinan toiseksi suurin kiinteistöalan yhtiö.

Evergrande valmistaa asuntoja keski- ja suurituloisille kiinalaisille. Vuonna 1997 perustettu yritys on kasvanut Kiinan vaurastumisen myötä ja sillä on nyt toimintaa lähes 300 kaupungissa.

Viime vuonna Forbes-lehti listasi yhtiön perustajan Hui Ka Yanin Kiinan kolmanneksi rikkaimmaksi ihmiseksi. Evergrande on viime vuosina laajentanut toimintaansa myös kiinteistöbisneksen ulkopuolelle investoimalla muun muassa elintarviketeollisuuteen ja sähköautoihin.

Tavallinen näky. Evergrande-yhtiön rakentama asuintalojen kokonaisuus Pekingissä. Yhtiö toimii lähes 300 kaupungissa. Kuva: Wu Hong / EPA

Miksi yhtiö on vaikeuksissa?

Evergrande liiketoimintamalli on ollut rakentaa kiinteistöjä velkarahalla. Ostajat ovat maksaneet kiinteistöistä etukäteen ja yhtiö on kuitannut velkansa valmistuneilla projekteilla.

Tämä malli joutui kuitenkin vaikeuksiin kesällä 2020, kun Kiinan keskushallinto alkoi asettaa rajoituksia suurten rakennusyritysten velkaantumisasteelle. Kohta Evergrande joutui myymään rakentamattomia asuntoja alennetulla hinnalla saadakseen lisää rahaa varsinaiseen rakentamiseen.

Viime vuodenvaihteessa yhtiö oli ottanut etukäteismaksun 1,5 miljoonasta kiinteistöstä, uutistoimisto Bloomberg raportoi. (siirryt toiseen palveluun)

Nyt monet asunnosta etukäteen maksaneet ovat huolissaan, saavatko he rahansa takaisin, mikäli kiinteistöt jäävät valmistumatta ja yhtiö ajautuu konkurssiin.

Mitä Evergrande aikoo tehdä?

Evergrande tiedotti tiistaina, että se on palkannut ryhmän talousneuvonantajia selvittämään "kaikki mahdolliset ratkaisut", joiden avulla yhtiö voisi selviytyä velkakriisistä.

Hongkongin pörssille osoitetussa lausunnossa yhtiö totesi, että se ei voi taata selviytyvänsä kaikista taloudellisista velvoitteistaan. Evergrande syytti heikosta myynnistä median "negatiivista uutisointia", joka on yhtiön mukaan haitannut syyskuun kiinteistökauppaa.

Toistaiseksi asuntojen alennusmyynnit eivät ole tuottaneet toivottua tulosta, sillä yhtiön voitot ovat laskeneet 29 prosentilla kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla, raportoi saksalainen Deutche Well -uutissivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Kiinan Shenzhenissa protestoijat kiertelivät Evergranden pääkonttorin ulkopuolella. Osa mielenosoittajista marssi maanantaina sisälle yhtiön tiloihin. Kuva: AFP / Lehtikuva

Miksi yhtiöllä on merkitystä?

Rakentaminen on yksi Kiinan talouden tukipaaluista. Hieman alle kolmannes maan talouden kokonaistuotannosta kytkeytyy kiinteistöalaan.

– Evergranden romahdus olisi Kiinan talouden suurin testi vuosiin, arvioi Capital Economics -konsulttiyhtiön Aasian-ekonomisti Mark Williams Deutche Welle -uutissivustolle.

Bloomberg-uutistoimiston mukaan Kiinan valtio on jo alkanut laatia suunnitelmia Evergranden pelastamiseksi.

Myös Deutche Wellen haastattelemat talousasiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että Peking antaisi yhtiön kaatua. Konkurssi voisi huojuttaa Kiinan keskusvallan asemaa, nimetön analyytikko amerikkalaisesta Sinoinsider-konsulttiyhtiöstä perustelee.

Lue lisää:

Deutsche Welle: Evergrande: Why the Chinese property giant is close to collapse (siirryt toiseen palveluun)

Bloomberg: What Is China Evergrande and Why Is It In Trouble? (siirryt toiseen palveluun)