1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Koronatestauksen kriteerejä ei vielä kevennetä Pohjanmaalla, sillä epidemiatilanne on maan pahimpia – Infektioylilääkäri: "Meille nämä lievennykset eivät tässä vaiheessa sovi"

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla ministeriön uudet suositukset otetaan käyttöön heti. Viikon sisällä nähtäneen, laskevatko testimäärät niin, että sillä on vaikutusta henkilöstömitoitukseen.

Vaasan sairaanhoitopiirissä testien vähentämisen aika ei ole vielä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kaikki sairaanhoitopiirit eivät ota heti käyttöön sosiaali- ja terveysministeriön tiistaista suositusta koronatestauksen kohdentamisesta pääasiassa altistuneisiin, rokottamattomiin ja riskiryhmiin.

Linjauksen mukaan alle 12-vuotiaiden ja kaksi rokotusta saaneiden ei tarvitse lähteä testiin heti, jos he eivät ole altistuneet koronalle.

Lue lisää: Rokotetut ja lapset voivat jättää koronatestin väliin flunssaoireissa jos ei ole epäilyä altistuksesta – näin koronatestaus muuttuu

Vaasan sairaanhoitopiirissä testauskäytäntöä ei muuteta, sillä alueen tilanne on yli 200:n ilmaantuvuusluvullaan maan pahimpia.

– Meille nämä lievennykset eivät sovi. Leviämisvaiheessa ja korkeilla ilmaantuvuusluvuilla ei voida lähdeä keventämään testausta näin kategorisesti, ennen kuin epidemia alkaa laantua, sanoo infektioylilääkäri Juha Salonen.

Vaikka tilanne ei ole ollut viime päivinä niin huono kuin vielä viime viikolla, Salonen kehottaa matalalla kynnyksellä testeihin, jos pienikin epäilys koronasta herää.

– Nyt on tärkeää saada tartunnat kiinni ja tehdä kaikki mahdollinen, että saadaan tilanne kääntymään.

Sairaanhoitopiiri tiedottaa sitten, kun testauskäytäntöjä voidaan alkaa höllätä.

Etelä-Pohjanmaalla odotetaan lasten testien vähenevän

Etelä-Pohjanmaalla tieto STM:n muuttuneesta ohjeesta on jo annettu esimerkiksi päivystysapupuhelimeen, ja sen voi ottaa käyttöön saman tien, sanoo Seinäjoen keskussairaalan infektioylilääkäri Elina Kärnä.

– Sen mukaan voi pikku hiljaa alkaa toimia, ja oletan, että ihmiset alkavat sitä jo soveltaa, sanoo Kärnä.

Hän uskoo, että ainakin lasten testimäärissä alkaa näkyä laskua nopeasti.

Sen sijaan ohjeistus kahdesti rokotettujen testaamisesta on tulkinnanvarainen: testiä suositellaan, jos kuuluu riskiryhmään tai on immuunipuutteinen. Periaatteessa näihin ryhmiin kuuluvat esimerkiksi ylipainoiset, ikäihmiset ja ne, joiden rokottamisesta on kulunut yli puoli vuotta.

Aika näyttää, paljonko testimäärä pienenee ja paljonko henkilöstöä voi vapauttaa testaamisesta. Erikoissairaanhoidossa päivystys ja näytteenotto jatkavat kuitenkin ennallaan.

Soitessa vaikutus henkilöstöön näkynee viikon sisällä

Keski-Pohjanmaalla Soiten alueella uutta linjausta alettiin ajaa käyttöön soveltuvin osin jo keskiviikkona: henkilöstöä on ohjeistettu ja ensi vaiheessa tarkennuksia on tehty lasten testauksesta.

THL:n ohjetta ja tarkennuksia odotetaan yhä myös Soitessa, ja muutoksia tehdään palikka kerrallaan.

Soitessa ajat testiin varataan pääosin sähköisen Omaolo-palvelun kautta. Sekin on muuttumassa vastaamaan uuteen linjaukseen, mutta aikataulu on vielä auki.

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen muistuttaa, että koronatesti pitää silti jatkossakin tarjota halukkaille.

Viikon sisällä nähdään, miten testimäärä kehittyy. Jos testit vähenevät, henkilökuntamitoitusta voi alkaa keventää ja siirtyä kohti normaalia. Jäljtys vaatii silti vielä paljon voimavaroja, sanoo Rahkonen.