Hyppää sisältöön

Metrot ja raitiovaunut eivät kulje Helsingissä torstaina ja perjantaina – metroasemille järjestetty ylimääräisiä bussivuoroja

Kuljettajien työnseisaus keskeyttää metro- ja raitiovaunuliikenteen Helsingissä kahdeksi päiväksi. Ihmisiä kehotetaan kulkemaan pyörällä ja kimppakyydeillä. Joitakin ylimääräisiä bussivuoroja onnistuttiin järjestämään.

Kuljettajat ovat huolissaan heidän kohtalostaan, jos ja kun uusi yhtiöittämissuunnitelma pannaan toimeen. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Metrot ja raitiovaunut eivät kirsku kiskoilla Helsingissä torstaina 16.9. ja perjantaina 17.9. kuljettajien työnseisauksen vuoksi.

Metro- ja raitiovaunuliikenteen seisaus voi ruuhkauttaa Helsingin pääväyliä aamulla ja paluuliikenteessä, arvioitiin keskiviikkona Fintrafficin Helsingin-tieliikennekeskuksesta.

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) arvioi bussien ruuhkautuvan seisauksen aikana etenkin metroradan varrella.

HSL ei järjestä korvaavaa liikennettä työnseisauksen ajaksi, mutta kertoo alueen bussiliikennöitsijöiden onnistuneen järjestämään muutamia kymmeniä ylimääräisiä busseja ja kuljettajia seisauksen ajaksi.

HSL kehottaa kuitenkin ihmisiä turvautumaan kimppakyyteihin ja pyöräilyyn.

Metro- ja raitiovaunuliikenne palautuu normaaliksi lauantaina aamuyöstä, kun kuljettajat palaavat töihin.

HSL julkaisi listan bussien lisävuoroista

Bussiliikennöitsijöiden lisäkaluston ja kuljettajien turvin HSL pyrkii vahvistamaan liikennettä itäisen Helsingin poikittaisilla linjoilla sekä Länsiväylää pitkin Espoon ja Kampin väliä kulkevilla linjoilla.

Bussien varmistuneista lisävuoroista on julkaistu lista HSL:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun). Listaan on koottu tällä hetkellä tiedossa olevien ylimääräisten bussivuorojen aikataulut metroasemittain.

HSL:n reittioppaasta metrot ja raitiovaunut poistuvat torstaina aamuyöllä. Hämmentyneitä matkustajia opastamaan saapuu matkalippujen tarkastajia keskeisille asemille ja raitiovaunupysäkeille, HSL kertoo.

Seisauksen syynä HKL:n yhtiöittämissuunnitelmat

Työnseisauksen järjestävä Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL vastustaa Helsingin kaupunginhallituksen suunnitelmaa muuttaa HKL liikennelaitoksesta osakeyhtiöksi.

Taustalla on pitkä vyyhti, joka juontaa juurensa vuosia jatkuneeseen sotkuun metron automatisoinnista. Yhtiöittämissuunnitelmakin oli olemassa jo, mutta sitä muutettiin vielä kesällä yt-neuvotteluiden jälkeen.

Kuljettajat ovat huolissaan siitä, miten henkilöstölle käy uudistuksen jälkeen. Heidän mielestään uuden yhtiöittämissuunnitelman vaikutukset pitäisi selvittää ennen päätöksentekoa.

Kuljettajat varoittivat viime perjantaina toteuttavansa seisauksen, ellei muuttuneesta suunnitelmasta tehdä selvitystä. Kaupunginhallitus ei säikähtänyt varoitusta vaan hyväksyi uuden yhtiöittämissuunnitelman maanantaina.

Näin kuljettajien työnseisaus sai sinetin.