1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaihdevuodet

Käsikirjoittaja Katri Manninen kerää kehonsa toiminnasta tietoa teknologisilla laitteilla – datan avulla selvisi syy jatkuvaan aamupotutukseen

Kehnon mielialan syyksi osoittautuivat vaihdevuosioireet. Apu löytyi hormonikorvaushoidosta, jonka Manninen uskalsi aloittaa tarkistettuaan rintasyöpäriskinsä geenitestin tuloksista.

“Joskus pienistä asioista meni hermot niin, että tuli pissat housuun”  – käsikirjoittaja Katri Mannisen potutuksen syyksi osoittautuivat vaihdevuosioireet
“Joskus pienistä asioista meni hermot niin, että tuli pissat housuun” – käsikirjoittaja Katri Mannisen potutuksen syyksi osoittautuivat vaihdevuosioireet

Käsikirjoittaja Katri Manninen on jo parikymmentä vuotta mitannut ja kerännyt erilaisilla teknologisilla laitteilla tietoa kehonsa toiminnasta yön ja päivän aikana. Tällainen biohakkerointi ei Mannisen mukaan sovi kaikille – monia se vain ahdistaa – mutta hänen kohdallaan tieto ei lisää tuskaa vaan helpottaa päivänkulun hahmottamista.

– Mä olen vähän erikoinen ihminen ihan tutkitustikin. Mulle se antaa tunteen, ettei elämä vain mene ohi. Mulla on taipumusta siihen, että menen omiin maailmoihini, enkä kiinnitä huomiota siihen, mitä mun kehossa tapahtuu tai mitä mä teen, Manninen kuvailee.

Mittaustulokset menevät automaattisesti taulukoihin, joista Manninen voi tutkia, miten vuorokausi on sujunut.

Pitkäaikaisista mittauksista on ollut muutakin hyötyä.

Viime talvena 46-vuotias Manninen huomasi heräävänsä joka aamu todella äreänä.

– Lisäksi joskus menetin ihan pienistä asioista hermot niin, että aloin huutaa ja tuli pissat housuun. Siinä kohtaa olin, että hetkinen.

Manninen oli jo aiemmin huomannut, että hänen kuukautiskierrossaan oli muutoksia ja 42-vuotiaasta asti muitakin pieniä muutoksia. Kehon toiminnasta kerätty tieto vahvisti, että äreys oli mitä todennäköisimmin vaihdevuosioire.

– Mulle löytyi sopiva hormonikorvaushoito. Katsoin geenitesteistä, ettei mulla ole rintasyöpägeeniä, jotta uskallan kokeilla. Kun olin ottanut sitä ja heräsin seuraavana aamuna, se oli ihan uskomatonta: mua ei ottanut päähän ja mielialamittariin sain merkata heti vitosen.

Katso tästä koko Puoli seitsemän -ohjelma:

Käsikirjoittaja Katri Manninen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana