1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Biden kertoi Yhdysvaltojen, Britannian ja Australian turvallisuuskumppanuudesta puheessaan kansallisesta turvallisuudesta

Australian pääministeri kertoi myös, että Australia aikoo rakentaa ydinsukellusveneitä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa. Samalla Australia hylkää sukellusvenehankkeen Ranskan kanssa. Yhdysvallat toivoi Ranskaa silti kumppaniksi maiden liittoon.

Presidentti Joe Biden puhui kansallisen turvallisuuden videokokouksessa Australian pääministerin Scott Morrisonin (vasemmalla) sekä Britannian pääministerin Boris Johnsonin (oikealla) kanssa. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi Yhdysvaltojen strategisesta yhteistyöstä Australian ja Britannian kanssa indopasifisella merialueella kansallista turvallisuutta käsitelleessä puheessaan keskiviikkona.

Britannian pääministeri Boris Johnson sekä Australian pääministeri Scott Morrison osallistuivat molemmat virtuaalisesti tapahtumaan, jossa turvallisuuskumppanuus julkistettiin.

Lisäksi Yhdysvallat pyrkii läheiseen yhteistyöhön Ranskan kanssa indopasifisella merialueella, Biden kertoi.

Biden kutsui Ranskaa avainkumppaniksi ja liittolaiseksi alueen turvallisuuden vahvistamisessa.

– Yhdysvallat odottaa tiivistä yhteistyötä Ranskan ja muiden avainvaltioiden kanssa suunnitelman edetessä, Biden sanoi.

Indopasifinen alue sisältää muun muassa Intian valtameren trooppisen alueen sekä Etelä-Kiinan meren.

Australia rakentaa ydinsukellusveneitä yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa

Turvallisuuskonferenssissa Australian pääministeri Morrison kertoi myös, että Australia aikoo rakentaa ydinsukellusveneitä yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa.

Maiden johtajat kertoivat, että sukellusveneiden ei ole tarkoitus olla aseistettu ydinaseilla, mutta niiden on tarkoitus toimia ydinvoimalla.

Nyt tehty sopimus johtaa siihen, että Australia hylkää hankkeensa Ranskan kanssa. Ranskalla oli Australian kanssa 90 miljardin Australian dollarin eli noin 56 miljardin euron suuruinen hanke rakentaa 12 ranskalaisten suunnittelemaa sukellusvenettä.

Ranskalainen sotilaalliseen meriteollisuuteen keskittynyt yhtiö Naval Group ilmaisi torstaina olevansa erittäin pettynyt Australian päätökseen rakentaa ydinkäyttöisiä sukellusveneitä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa.

Uusilla sukelluveneillä on määrä korvata Australian Collins-luokan sukellusveneet.

Australia on viime aikoina lisännyt puolustusmenojaan Kiinan vahvistuessa.

Australiassa ydinvoima on erittäin kiistanalaista, ja sen käyttö kiellettiin vuonna 1998.