1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etätyö

Britit palaavat toimistolle vähitellen – hallitus haluaa purkaa etätyöllä terveydenhuollon paineita myös tulevaisuudessa

BBC:n gallupissa valtaosa brittiläisistä arvelee, että he eivät palaa työpaikoille entiseen malliin. Britanniassa uskotaan, että etätyö on tullut jäädäkseen.

Britannia luopui laajoista rajoituksista kesällä. Koronarajoituksia vastustavia mielenosoittajia Westminster Bridgellä Lontoossa syyskuussa. Kuva: Tayfun Salci / AOP

Euroopassa on seurattu tarkoin laajoista rajoituksista luopuneen Britannian pandemiatilannetta. Muiden maiden kansalaisten tapaan britit jäivät etätöihin monilla toimistotyöpaikoilla.

Nyt maan hallitus haluaa suosia etätyötä varmistaakseen terveydenhuollon toimivuutta, jos koronatilanne heikkenee uudelleen.

Terveysministeri Sajid David sanoi tiistaina, että erityisesti Englannissa etätyöhön tulisi palata, jos kansallinen terveydenhuolto NHS kuormittuu merkittävästi talvella.

Britannian eri osissa on noudatettu erilaista ohjeistusta tautitilanteen vakavuuden mukaan.

Pääministeri Boris Johnson suositteli kesällä asteittaista paluuta töihin Englannin alueella ja etätyön jatkamista muualla Britanniassa.

Britit ovat ottaneet etätyön omakseen niin, että yleisradioyhtiö BBC:n laajassa kyselyssä (siirryt toiseen palveluun)70 prosenttia arvioi, että "palaa lähityöhön täysimittaisesti tuskin koskaan". YouGov-yhtiön tekemässä gallupissa haastateltiin lähes 1700 ihmistä.

Luovuus saattaa kärsiä etätöissä

Valtaosa brittiläisistä vastaajista arvioi olevansa halukas tekemään etätöitä ainakin osan ajasta.

Etätyön haittoja olivat vastaajien mielestä työyhteisön puuttuminen ja luovuuden kärsiminen. Ideat eivät sinkoile etäpalavereissa työpaikkakeskustelujen tapaan.

Luovuuden puolesta olivat kyselyssä huolissaan erityisesti esihenkilöt: puolet johtoportaaseen kuuluvista vastaajista. Muiden lukema oli 38 prosenttia.

Työpaikkalounaiden ja kollegojen tapaamisen puute ovat brittienkin mielestä etätyön haittoja. Kuva: Tolga Akmen / AFP

Talous rullaa ja tuottavuus pysyy etätyöstä huolimatta

Kolme neljäsosaa haastatelluista uskoo, että työnantaja sallii etätyön myös jatkossa.

BBC:n mukaan työnantajissa on kuitenkin eroja. Suurten investointi- tai IT-yritysten kuten Goldman Sachs-yhtiön tai Apple-yhtiön edustajat ovat suhtautuneet epäillen työelämän joustavuuden lisäämiseen.

Toisaalta tuottavuus ei ole kärsinyt. Myös Britannian talous on lopulta selvinnyt koronapandemiasta suuremmitta kolhuitta.

Lue myös:

Kunnat miettivät keinoja kääntää etätyö elinvoimaksi – Lahdessa tiimit määrittelevät itse, kuinka paljon ja missä tilanteissa ollaan läsnä

Työterveyslaitos: Tylsistyminen etätyössä on kasvanut – korona-aika koetellut etenkin nuoria aikuisia

Korona jakaa Yhdysvallat tavalla, joka nolottaa jopa ammattisijoittajaa: Miljoonat jäävät työttömiksi samalla, kun varakkaiden osakesalkut lihovat