Hyppää sisältöön

Kiljuhanhet pysähtyivät Liminganlahdelle, lintuharvinaisuus poikkesi alueelle myös viime syksynä – biologi: "Tästä tulee nyt traditio"

Yleensä kiljuhanhet pysähtyvät Perämeren rannikolle keväisin. Kiljuhanhi on pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin.

Pohjolan kiljuhanhikanta on vain noin 40 paria. Kuva: Tomas Aarvak / NOF - BirdLife Norway

Liminganlahdella on nyt nähtävissä harvinainen näky. Ainakin seitsemän kiljuhanhea on jo pysähtynyt poikkeuksellisesti syysmuutollaan Virkkalaan.

Tämä tapahtuu todella harvoin, 1960-luvun jälkeen näin on käynyt vain kerran, viime syksynä.

Yleensä kiljuhanhet pysähtyvät Perämeren rannikolle keväisin. Hailuotolainen biologi Juha Markkola arvioi, että Liminganlahden alueen rauhoittaminen metsästykseltä on houkutellut kiljuhanhen pysähtymään alueella myös syksyisin.

Markkola on kiljuhanhityön pioneeri. Hän on suojellut ja tutkinut kiljuhanhia jo 40 vuoden ajan.

– Liminganlahden perukan suuri metsästysrauhoitusalue toimii hyvin. Metsähanhi on rauhoitettu ja suuret parvet ovat ruvenneet kerääntymään sinne. Kiljuhanhet näkevät, että metsähanhivirta menee sinne ja tulevat sen myötä. Tästä tulee nyt traditio.

Kiljuhanhi on rauhoitettu, ja sen tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin.

Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Kanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin. Kanta on kuitenkin edelleen niin pieni, että yhdenkin yksilön menetys on suuri takaisku.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.