1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun Aurajokirannan arkeologisilla kaivauksilla hikoiltiin hellekesässä – löytöinä muun muassa 1500-luvun kolikko ja renessanssikaakeleita

Aboa Vetus & Ars Nova museon sisäpihan kaivauksissa tutkittiin neljättä kertaa Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneiden kahden rakennuksen pihoja ja puista liiteriä.

Kaivauksilla löydettiin muun muassa 1500-luvun renessanssikaakeleita. Kuva: Aboa Vetus Ars Nova / Jari Nieminen

Turun Aurajokirannassa toteutetut arkeologiset kaivaukset päättyvät tänään perjantaina.

Aboa Vetus & Ars Nova museon arkeologiset kaivaukset saivat lisäaikaa poikkeuksellisesti. Alun perin kaivausten piti päättyä jo syyskuun alussa.

– Saimme jatkoaikaa, nyt syksyllä kaivaukset ovat toki jatkuneet hieman pienimuotoisemmin. Mukana ovat edelleen vapaaehtoiset niissä puitteissa kun ehtivät tulemaan. Syyskuussa ihmisillä on jo enemmän menoja ja kun vapaaehtoisuudesta on kyse, niin emme velvoita olemaan paikalla, kaivausjohtaja, arkeologi Ilari Aalto kertoo.

Kaivauksia tekivät kesällä vapaaehtoisten lisäksi kaivauskursseille osallistuneet aikuiset ja lapset, kaikkiaan yli 115 henkilöä, nyt syksyllä vain vapaaehtoiset. Tänä kesänä lapsille järjestettiin ensimmäistä kertaa kaivauskursseja ja palaute oli hyvää, kertoo Ilari Aalto.

– Kokemus oli erinomainen niin meille järjestäjinä kuin lapsille palautteesta päätellen. Lapsikaivajat olivat erityisen tarkkoja ja toivat pienimmätkin löydön murut talteen. Kurssit olivat hyvin suosittuja ja jatkamme niitä ehdottomasti tulevina kesinä.

Museon sisäpihan kaivauksissa tutkittiin neljättä kertaa Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneiden kahden rakennuksen pihoja ja puisen liiterin jäänteitä. Kesän helleaalto aiheutti kaivauksillakin hikikarpaloita.

– Ennen kaikkea lämpö vaikuttaa maaperän koostumukseen. Tiukkaa savimaata on vaikea helteellä kaivaa, mutta siihen nähden selvittiin hienosti. Meillä oli tänä kesänä hirvittävän sinnikkäitä vapaaehtoisia ja kurssilaisia.

Löytöinä esimerkiksi uunikaakeleita

Kaivauksilla löydettiin muun muassa 1500-luvun renessanssikaakeleita.

– Ne ovat hienoja uunikaakeleita, missä on kuvattu lähinnä reformaatioon liittyneitä varhaisia poliittisia hahmoja, kuten Saksin vaaliruhtinasta. Ne ovat olleet aikanaan jopa propagandatyyppisiä sisustuselementtejä. Erittäin kiinnostava löytö.

Lisäksi kaivauksilla löydettiin kolikko, jota ei ole aikaisemmin löydetty Aboa Vetus ja Ars Novan alueelta.

Kuva: Aboa Vetus Ars Nova / Ilari Aalto

Ei mikä tahansa kolikko, linjaa Aalto.

– Se oli Tanskan kuningas Kristian II:n hyvin pieni klippinkiraha ihan 1500-luvun alusta. Raha liittyy aika dramaattiseen tilanteeseen, kun Tanska ja Ruotsi ovat käyneet sotaa keskenään ja Tanska on lyönyt sotaa varten tällaisia hätärahoja. Tanska on myös silloin miehittänyt Turun 1520-luvun taitteessa. Kolikko liittyy jännittävään historian vaiheeseen.

Aalto muistuttaa, että arkeologiassa merkittävämpää on kuitenkin löytöjen kokonaisuus kuin mikään yksittäinen löytö. Aallon mukaan kokonaisuus kertoo laajemmin entisajan elämästä Turun luostarikorttelialueella.

Lue lisää:

Arkeologiset kaivaukset jatkuvat Turun Aurajokirannassa keväällä – kohteena Turun palossa tuhoutunut pihapiiri

Turun Aboa Vetus Ars Nova uusii pysyvän näyttelynsä