Aster-potilastietojärjestelmä saa tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta.

Hankinta jakaa jyrkästi muun muassa lääkäreiden, kuntapäättäjien ja sairaanhoitopiirien näkemyksiä. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Potilastietojärjestelmä Aster- saa tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Ministeriö kannustaa lähettämässään tiedotteessa tulevia hyvinvointialueita yhteistyöhön uusien asiakas- ja potilastietojärjestelmien hankinnassa. Esimerkkejä tällaisesta yhteistyöstä ovat hankkeet, kuten Apotti ja Aster.

– STM:n tavoitteena ei siis ole saada yhtä tietojärjestelmää kaikkien alueiden käyttöön. Keskeisimmät perusteet tälle ovat digiturvallisuuteen ja sote-palvelutuotannon toimintavarmuuteen sekä ICT-ratkaisujen markkinoiden toimivuuteen liittyviä, sanoo STM:n osastopäällikkö Kari Hakari tiedotteessa.

Uusi, asiakas- ja potilastietojen tallennukseen ja käsittelyyn tarkoitettu Aster-järjestelmä on tarkoitus ostaa yhdysvaltalaiselta Cerneriltä arviolta noin 350 miljoonan euron kokonaishinnalla.

Järjestelmästä ei ole Suomessa aiempaa kokemusta.

Hankinta jakaa jyrkästi muun muassa lääkäreiden, kuntapäättäjien ja sairaanhoitopiirien näkemyksiä.

Essote ja Siun sote ovat jo antaneet vihreän valon Aster -projektille. Keski-Suomessa hanke on vastatuulessa, erityisesti kohonneiden kustannusten vuoksi. Hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta.

Vaasan sairaanhoitopiirin hallitus esittää 4. lokakuuta kokoontuvalle valtuustolle hankkeen jatkamista.