1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tapahtumien turvaväleistä päästäneen eroon ensi viikolla – asia eteni eduskunnassa torstaina

Sosiaali- ja terveysvaliokunta muutti hallituksen esitystä niin, että lähikontaktin määrittelystä luovutaan kokonaan. Kiistelty pykälä 58d pysyy silti osana lakia, vaikka oppositio on vaatinut sen hylkäämistä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kuvattuna eduskunnassa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kulttuuritapahtumien järjestäminen helpottuu, kun vaatimus kahden metrin turvaväleistä poistuu laista näillä näkymin ensi viikolla.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä tartuntatautilain muutoksesta ja esittää hallituksen esityksen hyväksymistä muutamin pykälämuutoksin.

Hallitus esitti, että lähikontaktin määrittelystä luovutaan laissa, joten kahden metrin turvavälivaatimus poistuu. Käytännössä esimerkiksi Uudellamaalla vaatimuksesta on jo luovuttu Aluehallintoviraston päätöksellä.

Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) arvioi Ylelle, että eduskunta voi hyväksyä lain ensi viikolla.

– Ensi viikon lopulla voitaisiin parhaimmassa tapauksessa siirtyä uuteen tilanteeseen, jossa ei enää olisi voimassa 2 metrin turvavälejä ja muutoinkin kriteerit toimintojen rajoittamiselle olisivat nykyistä hiukan tiukemmat, Lohi toteaa.

Valiokunta muutti hallituksen esitystä

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää hallituksen esitykseen joitakin muutoksia.

Hallituksen esityksen mukaan kunnille ja alueviranomaisille olisi edelleen jäänyt velvollisuus määritellä lähikontakti tietyissä tilanteissa. Valiokunta poisti tämän velvollisuuden.

Toiseksi hallitus esitti, että asiakastilojen käyttö pitäisi järjestää siten, että asiakkaiden ja muiden ihmisten on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Valiokunta päätyi kuitenkin loiventamaan kohtaa siten, että lähikontaktin aiheuttamaa tautiriskiä tulisi ehkäistä.

– Eli nyt pääpaino tämän pykälän mukaan tilojen järjestämisessä ei tule siihen, että voidaan välttää nämä lähikontaktit kokonaan, vaan että lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä, Lohi sanoo.

Lohen mukaan valiokunnan tarkoitus on myös, että tautiryppäiden vakavuutta on jatkossa punnittava terveydenhuollon kapasiteetin kestävyyden näkökulmasta.

Kohuttu pykälä 58d päätettiin säilyttää

Oppositiopuolueista on vaadittu koko kiistanalaisen 58d-pykälän poistamista ja myös perustuslakivaliokunta kehotti mietintövaliokuntaa harkitsemaan pykälän poistamista.

Tähän valiokunta ei kuitenkaan päätynyt. Markus Lohen mukaan pykälä haluttiin säilyttää kahdesta syystä.

Koska peruspykälä 58 koskee julkisia tiloja, pykälän 58d poistaminen olisi Lohen mukaan johtanut tilanteeseen, jossa yksityiset tilat olisi jouduttu sulkemaan kokonaan, jos rajoitustoimenpiteet tulisivat välttämättömiksi.

Toiseksi sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ovat viestineet valiokunnalle, että epidemiatilanne ei vielä salli koko pykälän poistamista.

– Me saimme THL:stä ja STM:stä molemmilta yhdensuuntaiset viestit, että epidemiatilanne on sellainen, että koko pykälän poistoon ei ole perusteita. Nähtiin, että se olisi hankalaa epidemian hallinnan kannalta.

Valiokunnan mietintö ei ollut yksimielinen, vaan viisi perussuomalais- ja kokoomusedustajaa jättivät siihen vastalauseensa. Heidän mielestään koko 58d-pykälästä olisi voitu luopua.

Oppositioedustajat vetoavat asiantuntijakuulemisiin ja huoleen siitä, että muutos lisäisi alueellista epätasa-arvoa viranomaisten tulkitessa lakia keskenään eri tavoin.

Lue lisäksi:

Tapahtuma-alalla odotetaan patoutuneen kysynnän purkautuvan, kun koronarajoitukset poistuvat – avin päätös näkyy jo lipunmyynnissä

Kahden metrin turvavälit poistuvat viimein Uudeltamaalta – Festivaalijärjestäjä: “Toivon todella, ettemme joudu enää ikinä tällaiseen sekavuuteen”

Kulttuuriministeri Antti Kurvinen lupaa, että tapahtuma-alaa hiertävä kahden metrin turvaväli poistetaan: “Toivon muutoksia jo elokuun aikana”