1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomiviihde

Marjatta Leppänen uudisti suomalaisen ravintolaviihteen: "Oli uutta ja ihanaa ottaa ohjakset omiin käsiinsä"

Marjatta Leppänen toi yli 50 vuotta sitten aivan uudenlaisen shown suomalaisiin ravintoloihin. Hän oli ensimmäinen nainen, joka teki pitkän uran suomalaisen ravintolaviihteen parissa.

Marjatta Leppänen uudisti suomalaista viihdettä 60-luvulla
Marjatta Leppänen uudisti suomalaista viihdettä 60-luvulla

Marjatta Leppäsestä puhuttaessa sana viihdelegenda ei tunnu liioittelulta. Nyt 84-vuotias Leppänen on tunnetuimpia suomalaisia viihdeartisteja, jonka ura kesti 1960-luvulta lähes 40 vuotta eteenpäin.

Leppänen teki uransa aikana viisitoista ympäri Suomea kiertänyttä omaa ravintolashowta, ensimäisen niistä helsinkiläiseen ravintola Adloniin vuonna 1968.

– Se oli niin ihanaa ja uutta. Siinä pystyi ottamaan ohjakset käsiinsä ja määrätä itse kaikesta. Suomalaisia opetettiin silloin käyttäytymään ravintolassa niin kuin ulkomailla käyttäydytään. Että ei lähdetä esimerkiksi tanssimaan silloin, kun joku puhuu tai laulaa.

Leppästä ennen samantyyppisen ravintolashown oli tehnyt vain yksi suomalainen viihteentekijä.

– Minä olin ensimmäisiä, jotka ottivat esitykseen mukaan laulujen lisäksi tekstejä. Juttelin keskellä ravintolan lattiaa ihmisille niitä näitä. Sellaista ei ollut aiemmin tehnyt kukaan muu kuin Lasse Mårtenson.

Konsepti toimi, ja pian ravintolat ympäri Suomen halusivat Leppäsen esiintymään.

– Olin kuvitellut jatkavani työtäni matkatoimistovirkailijana, mutta eihän siitä mitään tullut, kun showta ruvettiin myymään ympäri Suomea. Tällä tiellä olen vieläkin.

Kun Puoli seitsemän -ohjelma pyysi sosiaalisessa mediassa terveisiä vieraana olevalle Leppäselle, monessa kirjoituksessa toistui Leppäsen hyväntuulinen imago. Näin Leppänen kommentoi itse kirjoituksia:

– Enhän minä iloinen voi aina olla, mutta olen hyvällä tuulella. Ei ole mitään järkeä näyttää pahaa tuultaan toisille ihmisille. Kyllä hyvä mieli tulee aika vähästäkin, jos tahtoo.

Katso tästä Marjatta Leppäsen koko haastattelu: