1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Kylmä ilma teki Suomen syksystä hyisen, eikä muutosta kannata odotella hetkeen – mutta on säässä hyvääkin, huomauttaa Ylen meteorologi

Korkeapaineen myötä Suomeen virrannut kylmä ilmamassa on laskenut maan eteläosien lämpötiloja jopa neljä astetta keskimääräistä alhaisemmiksi. Pohjoisessakin viluttaa. Huonomminkin voisi silti mennä.

Viikonlopun lämpöennuste, olkaa hyvät. Syyskuussa ei tyypillisesti ole ihan näin kylmää. Välillä sää on arvaamatonta. Kuva: Joonas Koskela / Yle Sää

Hyisevä ilma porautuu luihin ja ytimiin, eikä siitä tavanomaisesta syystakista tunnu olevan juuri minkään valtakunnan hyötyä. Ylen meteorologi Joonas Koskela, miksi Suomessa on nyt niin pirun kylmä?

– Korkeapaineen myötä meille on virrannut pohjoisen ja luoteen suunnasta kylmempää ilmamassaa. Lämpötilat etelässä ovat nelisen astetta keskimääräistä alempia, pohjoisessakin ero on joitain asteita.

Kaliseviin hampaisiin joutuu tottumaan. Koskelan mukaan korkeapaine säilyy Suomen yllä ainakin pitkälle ensi viikkoon, joten kovin suuria muutoksia säässä ei nyt hetkeen tapahdu.

Maan pohjoisosissa esiintyy paikoitellen yöpakkasia, mutta Etelä-Suomeen niitä ei pitäisi toistaiseksi tulla. Se ei kuitenkaan ole täysin poissuljettua.

On tämänhetkisessä säässä jotain hyvääkin: se on enimmäkseen poutaista, ja välillä aurinkokin kurkistaa rakoilevan pilvipeitteen takaa.

– Sää on mukavan poutaista ja heikkotuulista. Sateenvarjoakaan ei tarvitse kovin usein.

Vähäiset sateet, joita ennusteet näyttävät, tulevat lumen ja rännän sijaan pitkälti vetenä.

Siis lämmin takki vain päälle ja menoksi?

– Niin!

Lue lisää:

Tältä näyttävät syksyn ensimmäiset lumihiutaleet: Enontekiöllä havaittiin kaksi senttimetriä lunta tänä aamuna

Ruskan punainen kertoo kasvin stressistä ja 4 muuta faktaa syksyn kauneimmasta luonnonilmiöstä, joita et ehkä vielä tiennyt