1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sijoittaminen

Ministeriö: Jättimätkyt tuottavaa lakia osakesäästötilistä saatetaan joutua muuttamaan – lain valmistelija yllättyi ihmisten tietämättömyydestä

Noin kahdellesadalle sijoittajalle on määrätty jopa tuhansien eurojen veronkorotus, koska he ovat lainvastaisesti avanneet enemmän kuin yhden osakesäästötilin. Ainakin osa ylimääräisistä tileistä on avattu vahingossa. Osakesäästötilejä on avattu odotettua enemmän.

Osakesäästötileille siirrettiin viime vuonna noin 900 miljoonaa euroa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Sijoittajalle veroedun, mutta myös jättimätkyjen mahdollisuuden tarjoavan osakesäästötilin lainsäädäntöä saatetaan joutua muuttamaan, arvioi erityisasiantuntija Antti Sinkman valtiovarainministeriöstä.

Noin kahdellesadalle sijoittajalle on määrätty jopa tuhansien eurojen veronkorotus, koska he ovat lainvastaisesti avanneet enemmän kuin yhden osakesäästötilin.

Ainakin osa ylimääräisistä tileistä on avattu epähuomiossa, koska niillä ei ole ollut toimintaa. Kaikki sijoittajat eivät ole tienneet, millaisia sijoittamiseen tarkoitettuja tilejä heillä on käytössään.

– Katselin tällä viikolla keskustelua lehdistössä tapauksista, mitä on ilmennyt. Näyttää kohtuuttomalta joissain tilanteissa, mikä ei ole tarkoitus.

Onko osakesäästötiliä koskevaan lainsäädäntöön tarpeen tehdä muutoksia?

– Sitä täytyy arvioida erikseen, tällä hetkellä meillä ei ole vireillä muutoksia osakesäästötiliä koskevaan lainsäädäntöön, Sinkman sanoo.

– Eihän tietenkään verolainsäädäntö saa kohtuuttomuuksiin johtaa. Toisaalta nykyinenkin lainsäädäntö antaa mahdollisuuden kohtuuttomissa tilanteissa hakea veronkorotuksesta vapautusta.

"Ei niin kovin toivottu seuraus"

Jos tilin on avannut puhtaasti vahingossa, veronkorotus voidaan hakemuksesta perua. Siitä voi kuitenkin joutua maksamaan osan, jos verohallinto ei ehdi tehdä päätöstä ennen jäännösveron eräpäivää.

– Se, että se menee maksuun hakemuksesta huolimatta, ei ole niin kovin toivottu seuraus, varsinkin jos puhtaasti vahingossa avaa toisenkin tilin, Sinkman sanoo.

Osakesäästötilin avulla halutaan houkutella suomalaisia sijoittamaan, sillä sen avulla voi käydä osakekauppaa ilman välittömästi myyntiin liittyviä veroja. Verot maksetaan vasta, kun varoja nostetaan osakesäästötililtä.

Jotta verotulot valtiolle eivät vähentyisi liikaa, osakesäästötilille saa laittaa enintään 50 000 euroa. Tämän rajan takia tilejä voi olla vain yksi.

Koottua tietoa osakesäästötilien omistajista ei ole, joten tiliä avatessa asiakkaan täytyy antaa pankille vakuutus, ettei hänellä jo ole osakesäästötiliä jossain muualla.

– Rekisterin rakentaminen lakia säätäessä ei ollut kustannustehokasta, siksi päädyttiin tähän, että asiakkaan pitää itse tietää.

"Emme ilmeisesti osanneet ottaa huomioon kaikkia mahdollisia tilanteita"

Rangaistus eli veronkorotus kahden tilin avaamisesta on kymmenen euroa päivässä tiliä kohti.

– Minä olen sen valitettavasti keksinyt. Veronkorotus on sen suuruinen, että se poistaa taloudellisen hyödyn kahden tilin avaamisesta, Sinkman sanoo.

Hän sanoo yllättyneensä siitä, etteivät ihmiset tiedä, onko heillä jo osakesäästötili avattuna vai ei.

– Veronkorotuksen määrän mitoittamisen osalta keskityttiin lähinnä siihen, että se on tarpeeksi suuri pitäen silmällä tilanteita, joissa henkilöllä on kaksi 50 000 euron tiliä. Emme ilmeisesti osanneet ottaa huomioon kaikkia mahdollisia tilanteita, mitä tilien avaamiseen voi liittyä.

Huomattava osa tileistä on tyhjiä

Osakesäästötilejä on avattu paljon enemmän kuin lakia valmistellessa arvioitiin, Sinkman kertoo. Tileille siirrettyjen rahojen summa ensimmäisen vuoden aikana on kuitenkin lähellä arvioitua, eli noin 900 miljoonaa euroa.

– Huomattava osa tileistä on tyhjiä tai niillä on vain vähän varoja.

Kun osakesäästötilille saa laittaa enintään 50 000 euroa, sen on arvioitu vähentävän valtion verotuottoja noin 100 miljoonaa euroa vuodessa vuonna 2025. Sijoittajien etujärjestöt ovat vaatineet ylärajan poistoa.

– Jos raja poistettaisiin, verotuotot vähenisivät arviomme mukaan vuonna 2025 noin 350–400 miljoonaa euroa vuodessa, Sinkman sanoo.

Lue lisää:

Mistä tiedän, mikä sijoitustili minulla on? Jättimätkytkin voi saada anteeksi, jos on avannut kaksi osakesäästötiliä vahingossa