Hyppää sisältöön

Kainuussa äidin ja vastasyntyneen turvallisuus alkaa jo ennen synnytystä – ammattitaitoinen henkilöstö korostuu, kun lapsi syntyy keskosena

Uudessa keskussairaalassa työskentelee useita eri ammattilaisia, jotka vastaavat niin raskauden seurannasta kuin itse synnytyksestä ja tarvittaessa myös muusta hoidosta. Myös tilat tukevat turvallisuutta.

Potilasturvallisuudessa keskeisessä osassa on osaava hekilöstö – osaamista ylläpidetään jatkuvasti
Potilasturvallisuudessa keskeisessä osassa on osaava hekilöstö – osaamista ylläpidetään jatkuvasti

Kainuun uudessa sairaalassa on kiinnitetty huomiota synnytysten turvallisuuteen ja perheiden viihtyvyyteen. Henkilökunnalla ei mene aikaa siirtyessä synnytyssalista teho-osastolle tai keisarileikkaussaliin.

Tilojen toimivuuden on kokenut Hanna Wallenberg, jonka toinen poika syntyi keskosena.

– Poikamme syntyi kaksi kuukautta etuajassa, noin 1,5 kilon painoisena. Synnytys eteni hyvin vauhdikkaasti ja lopulta päädyttiin kiireelliseen sektioon. Meidän perheessä lapsi on jo toinen keskonen.

Wallenbergin mukaan molemmat lapset ovat tulleet maailman ammattitaitoisten ja ammatistaan ylpeiden ihmisten avulla. Siitäkin huolimatta, vaikka synnytyksiin on sisältynyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

– Kaikki on mennyt niin hyvin kuin voi mennä näin vaativissa tilanteissa. Poikamme on jo yli kaksi kiloa painava, virkeä ja ensi viikolla päästään kotiin.

Kainuussa äidin ja vastasyntyneen turvallisuus alkaa jo ennen synnytystä. Uudessa keskussairaalassa työskentelee useita eri ammattilaisia, jotka vastaavat niin raskauden seurannasta kuin itse synnytyksestä ja tarvittaessa myös muusta hoidosta.

– Voidaan joutua miettimään äidin lääkitystä ja perussairauksia, että onko niillä vaikutusta hänen ja sikiön terveydelle. Niitä pystytään myös seuraamaan, sanoo synnytyslääkäri Anu Mykkänen.

Sairaalan tilat on suunniteltu niin, että turhalta kävelyltä vältytään ja siirtyminen paikasta toiseen on mahdollisimman nopeaa. Wallenbergin perhe on saanut olla lähellä uutta perheenjäsentä rakentaen varhaista vuorovaikutusta.

– Olemme koko perheellä saaneet olla tuossa teho-osaston ikkunan takana. Apu on ollut koko ajan napin takana ja on ollut turvallinen olo yhdessä opetella lapsen hoitoa, sanoo Wallenberg.

Perjantaina vietetään Maailman terveysjärjestön WHO:n potilas- ja asiakasturvallisuuspäivää teemalla ”äidin ja vastasyntyneen turvallisuus”.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.