1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keijo Vilhunen

Vuosaaren palkkamurhasta syytetty ex-jengipomo Vilhunen sanoi hovioikeudessa, ettei pidä väkivallasta – "Tunnetaan rauhanmiehenä ja sovittelijana"

Käräjäoikeus hylkäsi Keijo Vilhusen murhasyytteen, hovissa syyttäjä hakee hänelle edelleen elinkautista vankeustuomiota. Vilhunen sanoo yrittäneensä estää rikoksen kertomalla siitä Jari Aarniolle.

Keijo Vilhunen Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa 2020. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ex-jengipomo Keijo Vilhunen kutsui torstaina itseään rauhanmieheksi Helsingin Vuosaaren palkkamurhan hovikäsittelyssä.

Viime vuonna käräjäoikeus hylkäsi Vilhusen murhasyytteen, mutta tuomitsi Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion elinkautiseen liki 20 vuotta sitten tehdystä murhasta.

Hovioikeudessa syyttäjä hakee United Brotherhoodin entiselle johtohahmolle edelleen elinkautista vankeusrangaistusta.

– Omasta mielestäni en ole koskaan syyllistynyt mihinkään väkivaltarikokseen, enkä pidä väkivallasta ollenkaan. Vilhunen tunnetaan rauhanmiehenä ja sovittelijana, Vilhunen, 61, sanoi kuulemisessaan.

Vilhusen tai Aarnion ei syytetä suoraan osallistuneen uhrin, ruotsalais-turkkilaisen ammattilaisrikollisen Volkan Ünsalin surmaamiseen. Murhasta on aiemmin tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin neljä miestä, joista kolme murhasi uhrin vuosaarelaisasunnossa baari-illan jatkoilla lokakuussa 2003 ja neljäs, ruotsalaismies, oli murhan tilaaja.

Aarniota syytetään siitä, että hän ei poliisina pyrkinyt estämään rikosta, vaikka syyttäjän mukaan tiesi siitä etukäteen. Vilhusen syytetään olleen mukana murhan järjestelyissä.

Vilhunen kiisti yhteisen intressin Aarnion kanssa

Torstai käytettiin hovioikeudessa kokonaan Vilhusen kuulemiseen. Vilhunen on sanonut, että murhasta aiemmin tuomitut tekivät hänestä väärän ilmiannon kostoksi siitä, että hän teki yhteistyötä Aarnion kanssa ja toimi poliisin tietolähteenä. Vilhusen mukaan hän oli vuonna 2003 Helsingin huumepoliisin tietolähde ja välitti tiedot murhahankkeesta Aarniolle ajatellen, että tämä puuttuisi asiaan.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman kysyi hovioikeudessa, mitä mieltä Vilhunen on syyttäjien näkemyksestä, jonka mukaan Vilhusella ja Aarniolla oli yhteinen intressi saada murhasta sittemmin tuomitut miehet telkien taakse.

– Heidän mielestään olet Aarnion kanssa juoninut, että murha olisi sopiva keino, jolla saadaan kilpailijoita pois markkinoilta eli suorittamaan elinkautista. Miten suhtaudut ajatukseen? Fredman kysyi.

Vilhunen kiisti väitteen.

– Ei ollut mitään intressiä. Ymmärtäisin, jos kyseessä olisi ollut joku eri kerho (johon tuomitut olisivat kuuluneet), siinä voisi jotenkin olla jotain intressejä, hän sanoi.

Vilhunen murha-asunnosta: "Eivätkö parempaa paikkaa keksineet?"

Syyttäjät nostivat esiin puhelinkeskusteluja Vilhusen ja palkkamurhasta tuomitun, sittemmin myös itse murhan uhriksi joutuneen Raimo Anderssonin, välillä.

Syyttäjien mukaan ne kertovat siitä, että Vilhunen oli murhan toimeksiantaja, jolta Andersson haki vihreää valoa murhahankkeen toteuttamiselle ja jota Andersson myöhemmin informoi, kun palkkiorahojen saamisessa Ruotsista oli ongelmia.

Ünsal surmattiin asunnossa, jonka Vilhunen oli alivuokrannut yhdelle sittemmin murhasta tuomituista miehistä. Vilhunen on kuitenkin koko ajan pitänyt kiinni väitteestään, ettei hän tiennyt murhapaikkaa etukäteen.

Aluesyyttäjä Perttu Könönen tivasi Vilhuselta, miten tämä ei saanut Anderssonia paljastamaan tekopaikkaa, vaikka muuten Vilhunen sanoi Anderssonin kertoneen hänelle kaikesta.

– Olisi järjenvastaista, että minulle kerrottaisiin tällainen asia, että tehdään tällaista minun vanhassa asunnossani, joka on täynnä minun dna:tani. Eivätkö parempaa paikkaa keksineet, se on tyhmin asia, mitä voi olla, Vilhunen puuskahti.

Aiheesta aiemmin: Syyttäjä valittaa kohutuomiosta – käräjäoikeus vapautti ex-jengipomon murhasyytteestä, mutta tuomitsi Jari Aarnion elinkautiseen