1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Helsingin hoivakodeissa useita koronaepidemioita – asukkaiden kolmanteen rokotuskierrokseen on jo valmius, vain kansallinen päätös puuttuu

Helsingin sairaalan johtajalääkäri toteaa hoitajien rokottamisesta: "Vaatimus koronarokotteesta on asia, joka pitää vielä lainsäädännöllisesti arvioida."

Suuri osa koronaan sairastuneista helsinkiläisten palvelutalojen ja seniorikeskusten asukkaista on saanut kaksi rokotetta. Kuva on kuvituskuva, eikä liity tapaukseen. Kuva: Eleni Paspatis/ Yle

Helsingin hoivakodeissa on ilmennyt syksyn aikana useita koronavirusepidemioita.

Muutos on suuri, sillä maaliskuun jälkeen kaupungin toimipaikoissa ei ilmaantunut koronavirusepidemioita useampaan kuukauteen.

Elo–syyskuussa kuitenkin kuudessa palvelutalossa tai seniorikeskuksessa tartuntoja on todettu vähintään kahdella asiakkaalla. Koronavirusta havaittiin muun muassa Roihuvuoren ja Myllypuron seniorikeskuksissa, Itäkeskuksen palvelutalossa ja Suursuon sairaalassa.

Viimeisimmät epidemiat on todettu Kontulan seniorikeskuksessa ja Puistolan palvelutalossa, joissa yhteensä 10 asukasta on saanut tartunnan.

Elokuussa tartuntoja todettiin Helsingissä yhteensä 19:llä hoivapalvelujen asukkaalla. Tähän mennessä syyskuussa tartuntoja on havaittu jo 57. Luku sisältää sekä Helsingin kaupungin omat paikat että yksityiset palveluntuottajat.

– Neljännestä aallosta tämä ennen kaikkea johtuu. Virusta on liikkeellä enemmän kuin kesällä, mikä näkyy läpi väestön, Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo.

Suuri osa koronaan sairastuneista palvelutalojen ja seniorikeskusten asukkaista on saanut kaksi rokotetta. Pikkaraisen mukaan näyttää kuitenkin siltä, ettei suoja muodostu ikääntyneillä yhtä vahvaksi kuin nuoremmilla.

– Rokote ei suojaa sataprosenttisesti, ja valitettavasti on aina pieni osa heitä, jotka saavat vakavamman infektion.

Viime kuukausina Helsingin hoivakotiepidemioissa on menehtynyt reilut 10 asukasta.

Kolmansiin rokotuksiin on jo valmius

Helsingin kaupunki on valmis aloittamaan ympärivuorokautisen hoivan asukkaiden tehosterokottamisen saman tien, jos kansallisella tasolla päätetään kolmansien koronarokotteiden antamisesta, kertoo johtajalääkäri Laura Pikkarainen.

Useiden hoivakotien asukkaiden rokotuksista on kulunut jo kahdeksan kuukautta.

– Itse ajattelen, että ikäihmisillä rokotteiden tehon hiipuminen saattaa olla hyvinkin mahdollista. Toisaalta myös todennäköisyys viruksen kohtaamiselle on suurempi kuin keväällä, Pikkarainen sanoo.

Valtaosassa tapauksista tartunnan alkuperää ei ole saatu selville.

Pikkarainen painottaa, että koronavirusrokotteen ottaminen ja muiden suositusten noudattaminen ovat parhaita keinoja suojata ikäihmistä koronavirustartunnalta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahaudan mielestä Suomessa pitäisi varmistaa, että hoivatyössä työskentelee vain rokotettuja ammattilaisia. Hän haluaa, että hauraiden potilasryhmien parissa työskentelevien hoitajien rokotuslistaa pitäisi päivittää covid-19:ää vastaan annettavilla rokotuksilla.

Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen toivoo, että jokainen ymmärtäisi vastuunsa varjella itseään ja muita virukselta.

– Vaatimus koronarokotteesta on asia, joka pitää vielä lainsäädännöllisesti arvioida. Itse olen nähnyt, kuinka influenssarokotteen olemassaolo tartuntatautilaissa on auttanut rokotekattavuutta ja tuonut turvaa sairaaloihin ja hoivakoteihin.