1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaa

Kela-kyytien kilpailutus ratkesi: Keski-Pohjanmaalla on jatkossa kaksi Kela-kyydin tarjoajaa

Kela-kyytien valtakunnallinen kilpailutus on päättynyt. Uudet toimijat aloittavat tammikuussa 2022. Keski-Pohjanmaalla Kela-kyydit hoituvat jatkossa Pohjois-Suomen Taksin ja Tampereen Aluetaksin voimin.

Asiakas voi ensi vuoden alusta valita mieleisen kelakyydin kahdesta vaihtoehdosta. Kuva: Taisto Lapila / Yle

Keskipohjalaisten Kela-kyytejä hoitaa jatkossa yhden sijasta kaksi palveluntuottajaa: Pohjois-Suomen Taksi Oy ja Tampereen Aluetaksi. Kela valitsi jokaiselle kilpailutusalueelle kaksi palveluntuottajaa yhden sijasta.

Tärkeimpänä syynä on halu lisätä asiakkaan valinnanvapautta: asiakas voi valita mieleisensä palveluntuottajan kahdesta vaihtoehdosta. Samalla tarkoitus on antaa aiempaa useammalle taksityrittäjälle mahdollisuus hoitaa Kela-kyytejä ja valita palveluntuottaja, joka parhaiten palvelee taksiyrittäjän liiketoimintaa.

Kelan mukaan yhden palveluntuottajan järjestelystä on tullut yleisöltä paljon negatiivista palautetta. Myös muu viranomaispalaute on kannustanut kahden palveluntuottajan malliin.

Kela-kyydit alkavat kulkea uusien tuottajien voimin vuoden 2022 alusta lähtien.

Taksiyrittäjälle uusia mahdollisuuksia

Kokkolan aluetaksin toimitusjohtaja Timo Pajunpää pitää Kelan uutta taksikyyti-linjausta tervetulleena.

Pajunpää ajoi Kokkolan taksiliikenteeltä ylijääneitä Kela-kyytejä Kokkolassa vuodesta 2009 siihen asti, että palveluntuottaja vaihtoi. Sen jälkeen hän on ajanut Vaasan välityskeskuksen kautta saamiaan kelakyytejä Pohjanmaalla esimerkiksi Kruunupyystä tai Vaasasta Kokkolaan.

Nyt Pajunpää aikoo hakea sopimusta Tampereen aluetaksin kanssa. Jos sopimus syntyy, hän harkitsee myös lisätyövoiman palkkaamista.

– Kelakyydeistä voi muodostua jopa puolet liikevaihdosta. Se on aika iso tekijä.