1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vihreät

Vihreät päättää Ohisalon sijaisista lokakuussa

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo jää loppuvuodesta perhevapaille. Puolue kertoi tänään, että sijaisuusjärjestelyistä päätetään lokakuisissa kokouksissa. Ensin valitaan puheenjohtajan sijainen, myöhemmin sisäministeri.

Kansanedustajat Iiris Suomela, Atte Harjanne ja Hanna Holopainen valittiin vihreiden varapuheenjohtajiksi viime viikonloppuna. Puheenjohtajan sijainen nimitetään tästä joukosta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Maria Ohisalon sijaiset vihreiden johdossa valitaan lokakuussa.

Puolue tiedotti torstai-iltana, että vihreät päättää puheenjohtajan sijaisesta puoluehallituksen kokouksessa 1. lokakuuta ja sisäministerin sijaisesta puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa 11. lokakuuta.

Puheenjohtajan sijainen valitaan puolueen varapuheenjohtajien joukosta. Vihreät valitsi viime viikonloppuna järjestetyssä puoluekokouksessaan kansanedustajat Atte Harjanteen, Iiris Suomelan ja Hanna Holopaisen varapuheenjohtajiksi.

Ohisalo kertoi heinäkuussa odottavansa lasta. Hän jää loppuvuodesta perhevapaille.

Sijaisia yksi tai useampi

Puheenjohtajan sijainen ja ministerin sijainen voivat olla sama tai eri henkilö.

Tiettävästi vihreissä on kannatusta sekä mallille, jossa sama henkilö hoitaisi molempia tehtäviä että mallille, jossa tehtävät jaettaisiin. Ministerin sijaisen ei ole välttämätöntä olla puolueen varapuheenjohtaja, ja periaatteessa ministeri voisi löytyä muualtakin eduskuntaryhmästä.

Ylelle on arvioitu vihreiden sisältä, että keskusteluissa on ollut jonkin verran kannatusta myös laajemmalle kierrätykselle. Siinä puolueen ministerinsalkkuja tarkasteltaisiin laajemminkin.

Sisäministerin lisäksi vihreiden ministeriryhmään kuuluvat ulkoministeri Pekka Haavisto ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Lue myös:

Kaikki kolme vihreiden varapuheenjohtajaa haluavat myös sisäministeriksi – Suomela ja Harjanne kannattavat kannabiksen laillistamista

Vihreät valitsivat poikkeuksellisen jännittävässä vaalissa varapuheenjohtajikseen Atte Harjanteen, Iiris Suomelan ja Hanna Holopaisen – Kolmikon joukosta valitaan Ohisalon tuuraaja

Voit keskustella aiheesta huomiseen perjantaihin 16. syyskuuta klo 23 saakka.