Satakunta taas leviämisvaiheessa – Harjavallan tehdastyömaalla jo yli 80 tartuntaa

Koronaviruksen ilmaantuvuus Satakunnassa on yli kaksinkertaistunut viikossa. Sairastuneet ovat pääosin rokottamattomia.

Satakunnassa on ollut poikkeuksellisen paljon joukkoaltistuksia. Kuva: Mari Kahila / Yle

Satakunassa koronaviruksen ilmaantuvuus on viikossa yli kaksinkertaistunut ja sen ennustetaan edelleen nousevan lähipäivinä Harjavallan akkumateriaalitehtaan laajan epidemian ja lukuisten joukkoaltistumisten vuoksi.

Ilmaantuvuusluku on 65,0 /100 000 asukasta kahden viikon aikana.

Myös positiivisten koronanäytteiden osuus on lähes kaksinkertaistunut viikossa, toteaa Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR tiedotteessaan.

Alueellinen koronanyrkki päivitti maakunnan koronatilannetta eilen. Se totesi Satakunnan olevan taas leviämisvaiheessa.

Akkumateriaalitehtaalla 200 altistunutta

Tartunnan jäljittäjiä työllistää nyt etenkin Harjavallan akkumateriaalitehtaan työmaalla leviävä epidemia. BASF:n työntekijöillä ja alihankintayrityksissä on todettu tähän mennessä 86 tartuntaa. Altistuneita on noin 200.

Joukkoaltistuksia on viime viikon lopusta lähtien tapahtunut myös päiväkodeissa ja kouluissa. Levin bussimatkaan liittyvässä tartuntaketjussa on varmistunut 12 tartuntaa.

Satakunnassa oli torstaina eristyksessä noin 140 koronapotilasta ja karanteenissa noin 840 altistunutta.

Sairastuneista suurin osa alle 40-vuotiaita

Koronaan sairastuneet ovat ATTR:n mukaan pääsääntöisesti rokottamattomia tai vain yhden rokoteannoksen saaneita. Sairastuneista 80 prosenttia on alle 40-vuotiaita.

Sairaalahoidon tarve Satakunnassa ei ole lisääntynyt, mutta perusterveydenhuolto on erittäin kuormittunut testausten ja jäljitystyön vuoksi.

Suositukset ennallaan

Heikentyneen koronatilanteen vuoksi ATTR pitää alueelliset suositukset ennallaan. Maskin käytöstä ja turvaväleistä ei tässä vaiheessa luovuta. Myös etätyösuositus jatkuu syyskuun loppuun saakka.

– Harjavallan tilanne on varoittava esimerkki siitä, miten laajoja altistustilanteita ja tautiryppäitä voi syntyä. kun rokotuskattavuus ei ole vielä toivotulla tasolla, tiedotteessa todetaan.

ATTR:n tiedotteen ja suositukset pääset lukemaan tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Korjaus 17.9. 2021 kello 9.19. Satakunta on siirtynyt leviämisvaiheeseen, eikä pysynyt siinä, kuten uutissessa aiemmin kerrottiin.